Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Zielony Papiszon: szparagi, kasza, jajko

Składniki:

  • Pęczek szparagów zielonych
  • Kasza gryczana pół szklanki
  • Jajko 3 sztuki
  • Olej ok 10 ml
  • Sól łyżka
  • Pieprz ćwierć łyżeczki
  • Awokado ewentualnie

Czekam na szparagi z wytęsknieniem, wypatruje ich delikatnych główek od połowy maja. I moje marzenia zostają spełnione, co roku! Są i mogę z nimi zrobić, co mi się podoba. Najbardziej lubię te zielone z kaszą gryczaną z dodatkiem szczęśliwego jajka. Taka zdrowa mieszanka!

Zielone delikatne warzywa idealnie komponują się z kaszą gryczaną, której smak potrafi zdominować niemal wszystko. Ale nie udaje mu się ze szparagami. Co w nich jest takiego? Cudowna delikatność, chrupkość a jednocześnie miałkość, kubki smakowe wyłapują wszystkie te niuanse i – przynajmniej moje – i nie mogą zdecydować, które dominują i mi najbardziej pasują. Choć to mało istotne… Szparagi zielone są o niebo lepsze od białych, nie trzeba ich zbytnio obierać i nie są łykowate, jak ich jasne siostry. Ich wielką zaletą jest to, że delikatnie odwadniają, więc później chce się pić – na upały jak znalazł.

Sposób przygotowania:

  1. Umyć szparagi, odciąć końcówki i wstawić wodę na gaz, delikatnie posolić.
  2. Szparagi związać sznurkiem i włożyć do gotującej się wody.
  3. W drugim garnku wstawić wodę na kasze, gdy się zagotuje wsypać kaszę.
  4. W trzecim ugotować jajka na twardo. Szparagi po 4 minutach są gotowe, kasza dopiero po 15 i jajka też.
  5. Ostudzone składniki połączyć, oczywiście – szparagi pokroić a jajka wpierw obrać i pokroić.
  6. Polać oliwą i dodać odrobinę pieprzu.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI