Zielony papiszon: szybki makaron z tuńczykiem na zielono

Co zjeść, gdy wpadasz do domu na godzinkę i burczy ci w Bruchu. A na dodatek – ma przyjechać wygłodniały (z głodu, choć nadzieja jest, że nie tylko) ukochany i wypadałoby czymś nakarmić. Wtedy zapasy idą w ruch! Dziś w taki sposób pożarliśmy zielony makaron.
Bywają dni, że nie mam czasu gotować, ani tym bardziej zastanawiać się co zjem i gdzie wybiorę się na zakupy. Wczoraj tak było – wróciłam z weekendu na wsi, odebrałam lubego ze spływu kanu, w międzyczasie robiłam pranie i nie miałam czasu na nic. Dlatego obiad powstał w tego, co było. I wyszło całkiem spoko, najważniejszy w daniu był koperek – dzięki niemu byłam w siódmym niebie. Naprawdę wystarczy dodać kilka rachitycznych gałązek, aby danie zyskało cudownie letnią świeżość i lekkość. I was zaskoczę – nie dodałam świeżego, bowiem akurat nie miałam. Użyłam mrożonego! Tak właśnie! Mama mnie nauczyła kilku sztuczek kulinarnych, w tym mrożenia przypraw i różnych ziół. Kupuję po kilka pęczków koperku, pietruszki i szczypiorku, i drobno poszatkowane wrzucam do pojemniczków plastikowych i wstawiam o zamrażarki. Potem, gdy nie mam na podorędziu świeżych, wyciągam pojemnik i posypuje taką zmarzliną, która nadal ma cudowny aromat i smak. Kolejny w daniu był tuńczyk, najlepiej sosie własnym, oraz zielony groszek. Tutaj także najlepszy jest świeży albo mrożony, niestety miałam tylko konserwowy. Ale choć najmniej zdrowy, uważam że jest przepyszny. No, ma coś w sobie, nie uda wam się ze mną nie zgodzić. przygotowanie trwało tyle ile gotował się makaron, z 8 minut, jedzenie z minutę i znowu musiałam gdzieś lecieć, cos robić. A wiem – napisać dla was!

reklama

Składniki
  • Makaron ¾ paczki, tj, ok. 350 g
  • Zielony groszek puszka, ok. 100 g
  • Sałata masłowa 2-5 liści
  • Koperek najlepiej pęczek
  • Cytryna kilka kropel soku
  • Sól odrobina
  • Pieprz ze -4 odrobiny
Sposób przygotowania
  1. Ugotuj makaron.
  2. Do przecedzonego dorzuć tuńczyka z odrobina sosu własnego.
  3. Dodaj poszatkowaną sałatkę i koperek.
  4. Dodaj groszek, koniecznie przelany woda na sicie.
  5. Dopraw sola, pieprze, bazylią i oregano,
  6. Pokrop sokiem z cytryny i gotowe.