Żółte pierożki z brzoskwiniami

reklama

Składniki
  • mąka tortowa 250 gr
  • mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
  • mleko 100 ml
  • woda 50 ml
  • oliwa 1 łyżka
  • sól
  • brzoskwinie
Sposób przygotowania

Mieszamy i przesiewamy oba rodzaje mąki. Wysypujemy na stolnicę.
W środku górki z mąki robimy zagłebienie i wlewamy olej. Mieszamy.
Do całości dodajemy ciepłe mleko i ciepłą wodę, szczyptę soli. Zagniatamy.
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kwadraty o boku 4 – 5 cm.
Brzoskwinie przekrawamy na pół, wyciągamy pestki.

Na każdym kwadracie układamy po połówce brzoskwini i sklejamy w trójkatny pierożek. Możemy skleić ze sobą dwa wierzczołki trójkąta, aby powstały romby.

Wrzucamy pierożki do wrzącej wody i gotujemy jeszcze chwilę po wypłynięciu na wierzch.

Podajemy ze śmietanką z odrobina wanilii i brązowego cukru.

Podsumowanie przepisu

Do wykonania pierożków nie użyłam jajek, ponieważ powodują one, że ciasto staje się twardsze, mniej pulchne. Intensywną barwę dania uzyskałam dzięki zastosowaniu odrobiny naturalnego barwnika spożywczego, stworzonego na bazie mąki kukurydzianej.