Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Żółte pierożki z brzoskwiniami

Składniki:

  • mąka tortowa 250 gr
  • mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
  • mleko 100 ml
  • woda 50 ml
  • oliwa 1 łyżka
  • sól
  • brzoskwinie


Sposób przygotowania:

Mieszamy i przesiewamy oba rodzaje mąki. Wysypujemy na stolnicę. W środku górki z mąki robimy zagłebienie i wlewamy olej. Mieszamy. Do całości dodajemy ciepłe mleko i ciepłą wodę, szczyptę soli. Zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kwadraty o boku 4 - 5 cm. Brzoskwinie przekrawamy na pół, wyciągamy pestki. Na każdym kwadracie układamy po połówce brzoskwini i sklejamy w trójkatny pierożek. Możemy skleić ze sobą dwa wierzczołki trójkąta, aby powstały romby. Wrzucamy pierożki do wrzącej wody i gotujemy jeszcze chwilę po wypłynięciu na wierzch. Podajemy ze śmietanką z odrobina wanilii i brązowego cukru.

Podsumowanie

Do wykonania pierożków nie użyłam jajek, ponieważ powodują one, że ciasto staje się twardsze, mniej pulchne. Intensywną barwę dania uzyskałam dzięki zastosowaniu odrobiny naturalnego barwnika spożywczego, stworzonego na bazie mąki kukurydzianej.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI