Zupa brokułowa z mleczkiem kokosowym, chili i imbirem

reklama

Składniki
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • brokuły 0,5 kg
  • mleczko kokosowe 1 puszka
  • imbir 3 cm
  • papryczka chili (opcjonalnie płatki chili) 1 szt.
  • rosół lub wywar 1,5 litra
  • sok z limonki 0,5
  • marchewka 2 sztuki
Sposób przygotowania

W garnku poddusić pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w plasterki marchewkę, brokuł podzielony na różyczki, posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę papryczkę chili oraz starty na tarce imbir.  Podduszone składniki zalać rosołem lub wywarem i gotować do miękkości. Dodać mleczko kokosowe, przyprawić solą , pieprzem i sokiem z limonki.

Podsumowanie przepisu

Ta zupa to bardzo fajne połączenie całkiem sobie przeciwnych smaków jakimi są mleczko kokosowe i pikantne : chili, czosnek, cebula i imbir.

Efekt końcowy jest powalający. Smacznego.

Małgorzata Kozak