Zupa cytrynowo – chrzanowa w swojej słonecznej barwie

reklama

Składniki
  • ziemniaki 4 duże szt.
  • cebule 2 średnie
  • włoszczyzna mrożona w słupkach 2 garśći
  • masło 1 łyżka
  • bulion 1,5 l
  • słoik tartego chrzanu 1 duży słoik
  • serek mascarpone 250 g
  • śmietanka kremówka 50 ml
  • otarta skórka z cytryny skórka z 1/2 cytryny
  • ząbki czosnku 4 szt.
  • szafran albo kurkuma pół łyżeczki
  • liście laurowe 2 szt.
  • zieleangielskie 3 szt.
  • sól morska do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • świeża gałązka rozmarynu 2 szt. do dekoracji
Sposób przygotowania
Cebule obieramy i kroimy w mniejsze cząstki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, ząbki czosnku obieramy. W garnku rozgrzewamy masło, następnie smażymy na nim cebulę, po chwili wrzucamy ziemniaki oraz czosnek i znowu chwilę smażymy. Później dodajemy włoszczyznę i zalewamy wszystko bulionem. Dodajemy listki laurowe i ziela angielskie. Gotujemy aż do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy chrzan (ilość wg uznania) oraz otartą skórkę z połowy cytryny, ser mascarpone oraz szczyptę szafranu (albo pół łyżeczki kurkumy dla ładniejszej barwy). Gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Na sam koniec wyciągamy listki i kulki ziela angielskiego po czym zupę miksujemy w blenderze. Zupę krem doprawiamy pieprzem oraz kleksami ze śmietanki kremówki. 
 
Propozycja podania: zupa świetnie smakuje z jajkami ugotowanymi na twardo, z biała kiełbasą, podsmażonym boczkiem albo z wędzonym łososiem oraz grzankami.
Podsumowanie przepisu

Jeśli czujecie się, że dopada Was choroba, to ta zupa jest idealna na pokrzepienie sił witalnych, ponieważ czosnek, cebula, cytryna i chrzan mają właściwości bakteriobójcze.