Składniki
- pomidory w puszce 2 opakowania
- bulion warzywny 250 g
- cebula biała 1 mała
- czosnek 1 ząbek
- śmietana słodka 18% 3 łyżki
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- sól, pieprz, chili do smaku
- mąka pszenna 450 g
- ser ricotta 250 g
- zioła święze lub suszone(tymianek, bazylia, oregano, rozmaryn) po szczypcie
- jajko kurze 1 duże
- mleko 3,2% 250 ml
- sezam do posypania bułki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
Przepis na zupę krem:
- gotujemy bulion. ( można opcjonalnie doprowadzić wodę do wrzenia i rozpuścić w niej kostkę rosołową)
- siekamy cebulę i czosnek. Szklimy na patelni na oliwię z oliwek.
- Wrzucamy czosnek i cebulę do bulionu.
- pomidory z puszki wlewamy na patelnię i smażymy przez 7-10 minut od czasu do czasu mieszając.
- Usmażone pomidory wlewamy do bulionu i gotujemy co jakiś czas mieszając.
- Przyprawiamy chilli, solą i pieprzem.
- Przyozdabiamy liściem świeżej bazyli
Przepis na bułeczki ziołowe:
- Wykładamy papierem do pieczenia blachę i nagrzewamy piekarnik na 180 stopni.
- Do dużej miski wsypujemy 450 g mąki pszennej, 1 łyżeczkę soli, pieprz, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
- w drugiej misce mieszamy jajko, ser ricotta i zioła.
- łączymy mokre i suche składniki dolewając 200 ml mleka(50 ml zostawiamy do posmarowania bułek)
- wyrabiamy ciasto aż będzie miękkie(ale nie może się kleić)
- na posypanej mąką blacie formujemy z ciasta wałek i kroimy na równe części po czym robimy z tych części kulki.
- układamy na blasze uformowane kulki, smarujemy je pędzelkiem zanurzonym w mleku i posypujemy sezamem, po czym pieczemy przez około 20 minut.