1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zupa krem z pomidorów z bułeczką ziołową ricotta

Składniki
  • pomidory w puszce 2 opakowania
  • bulion warzywny 250 g
  • cebula biała 1 mała
  • czosnek 1 ząbek
  • śmietana słodka 18% 3 łyżki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • sól, pieprz, chili do smaku
  • mąka pszenna 450 g
  • ser ricotta 250 g
  • zioła święze lub suszone(tymianek, bazylia, oregano, rozmaryn) po szczypcie
  • jajko kurze 1 duże
  • mleko 3,2% 250 ml
  • sezam do posypania bułki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
Przepis na zupę krem:
  • gotujemy bulion. ( można opcjonalnie doprowadzić wodę do wrzenia i rozpuścić w niej kostkę rosołową)
  • siekamy cebulę i czosnek. Szklimy na patelni na oliwię z oliwek.
  • Wrzucamy czosnek i cebulę do bulionu.
  • pomidory z puszki wlewamy na patelnię i smażymy przez 7-10 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Usmażone pomidory wlewamy do bulionu i gotujemy co jakiś czas mieszając.
  • Przyprawiamy chilli, solą i pieprzem.
  • Przyozdabiamy liściem świeżej bazyli
Przepis na bułeczki ziołowe:
  • Wykładamy papierem do pieczenia blachę i nagrzewamy piekarnik na 180 stopni.
  • Do dużej miski wsypujemy 450 g mąki pszennej, 1 łyżeczkę soli, pieprz, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
  • w drugiej misce mieszamy jajko, ser ricotta i zioła.
  • łączymy mokre i suche składniki dolewając 200 ml mleka(50 ml zostawiamy do posmarowania bułek)
  • wyrabiamy ciasto aż będzie miękkie(ale nie może się kleić)
  • na posypanej mąką blacie formujemy z ciasta wałek i kroimy na równe części po czym robimy z tych części kulki.
  • układamy na blasze uformowane kulki, smarujemy je pędzelkiem zanurzonym w mleku i posypujemy sezamem, po czym pieczemy przez około 20 minut.
   

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze