Często w wywiadach ze znanymi ludźmi, publikowanych w kolorowych magazynach pojawia się pytanie o wymarzone towarzystwo na kolacji. Siłą rzeczy za każdym razem zastanawiam się nad moim zestawem i muszę przyznać, że praktycznie zawsze jest to inna lista, chociaż od pewnego czasu dwa miejsca wydają się zaklepane - Coco Chanel i Tom Ford. Obydwoje za osobowość i ponadczasową elegancję swoich projektów. |Często w wywiadach ze znanymi ludźmi, publikowanych w kolorowych magazynach pojawia się pytanie o wymarzone towarzystwo na kolacji. Siłą rzeczy za każdym razem zastanawiam się nad moim zestawem i muszę przyznać, że praktycznie zawsze jest to inna lista, chociaż od pewnego czasu dwa miejsca wydają się zaklepane - Coco Chanel i Tom Ford. Obydwoje za osobowość i ponadczasową elegancję swoich projektów. |Często w wywiadach ze znanymi ludźmi, publikowanych w kolorowych magazynach pojawia się pytanie o wymarzone towarzystwo na kolacji. Siłą rzeczy za każdym razem zastanawiam się nad moim zestawem i muszę przyznać, że praktycznie zawsze jest to inna lista, chociaż od pewnego czasu dwa miejsca wydają się zaklepane - Coco Chanel i Tom Ford. Obydwoje za osobowość i ponadczasową elegancję swoich projektów.
Gotując, wymyślając nowe dania zawsze staram się osiągnąć maksymalny efekt smakowo-wizualny przy najmniejszym wkładzie pracy, tak zestawić i zinterpretować składniki, żeby nabrały charakteru i obroniły się same. Unikam nadmiaru ozdobników i przerostu formy nad treścią, tak jakby podświadomie praktykując to co powiedziała Coco Chanel, że prostota jest myślą przewodnią prawdziwej elegancji. Dzisiejsze danie jest tego przykładem, od kilku tygodni mam je w menu, przeszło twardy test konsumencki a nawet było nazwane „najlepszym w życiu” i „eleganckim w sposób nonszalancki” (nie zmyślam!), więc nie pozostaje mi nic innego jak podzielić się przepisem. Grillowany dorsz z elegancką salsą
Składniki
- Dorsz 4 porcje (ok. 600 gr)
- Świeżo zmielony pieprz 2-3 obroty młynka
- Papryka 1 sztuka
- Szalotka 1 sztuka (mała)
- Czarne oliwki 2 łyżki
- Płatki migdałowe (prażone) 2 łyżki
- Musztarda ziarnista 1 łyżeczka
- Natka pietruszki 1 łyżka
- Ocet sherry 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek 3 łyżki
- Sól morska szczypta
Sposób przygotowania
Usuń gniazdo nasienne i potnij paprykę w drobną kostkę. Posiekaj oliwki, szalotkę i pietruszkę, dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą. Odstaw na później.
Osusz rybę ręcznikiem papierowym, posmaruj oliwą, przypraw solą i pieprzem, ułóż na blasze a następnie grilluj w piekarniku przez 4-5 minut. Odwróć spatulą filety, nałóż salsę i dokończ grillowanie przez 5-7 minut lub do momentu kiedy ryba będzie upieczona.
Podawaj z młodymi ziemniakami i zielonymi warzywami.
Podsumowanie przepisu