Jeden z moich stałych klientów a zarazem przyjaciel szefa zawsze składa swoje zamówienie bezpośrednio w kuchni. Jest bezglutenowcem, to główna wymówka kuchennych wizyt, druga to oczywiście głaskanie swego ego. Niestety dla podtrzymania oficjalnej procedury powtarza obsłudze co ustalił z nami a to najczęściej wpędza biednego kelnera w kompletną dezorientację. Dlaczego? Już mówię.
Wyobraźcie sobie 70-letniego miłego na pozór pana, który zachowuje się jak dziecko z ADHD na haju, jego dygresje od dygresji piętrzą się w tempie miliona myśli na sekundę i co więcej są trafne, ale niestety nie przybliżają do celu czyli opisu dania, które chce zamówić. Pomnóżcie to przez dwa i nałóżcie na siebie głosy- najczęściej jada z szefem i obaj mówią w tym samym czasie...
Ostatnio wyznał nam, że jest uzależniony od papryczek chilli (w międzyczasie udając Chińczyka), a ja, żeby go utrzymać jak najdłużej w temacie pozwoliłem nawet wybrać tą, która trafi do jego sałatki z kalmarami i pieczoną papryką. Nie byłby jednak sobą gdyby czegoś nie dodał - padło na szparagi i pieczoną dynię piżmową. Dzwonił do kuchni w trakcie jedzenia i piał z zachwytu, twierdząc, że to powinno trafić na menu, szkoda, że go wcześniej nie przeczytał.
Znacie już wersję bogatszą, ja zapraszam na tą podstawową.
Grillowane kalmary z pieczoną papryką
(4-6 porcji)
Papryka czerwona/ świeża- 4 sztuki
Kalmary (tuby)- 1 kg
Papryka wędzona w proszku- 1 łyżeczka
Papryczka chilli – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Tymianek - 4-5 gałązek
Oliwa z oliwek/ extra virgin- 6 łyżek
Sól morska
Świeżo zmielony pieprz
Ocet balsamiczny- 1-2 łyżki
Kapary – 2 łyżki
Mieszanka sałat (dębowa, rukola, etc)- 4 garście
Rozgrzej piekarnik do 180⁰C. Ułóż papryki na blasze i piecz przez 20 minut, następnie obróć je i piecz przez kolejne 15-20 minut. Wyjmij z piekarnika, natychmiast przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw do ostygnięcia. Zdejmij skórkę, odstaw miąższ na później.
Przetnij kalmary na pół wzdłuż. Ostrym nożem delikatnie natnij krzyżowo mięso, włóż do miski, dodaj paprykę wędzoną, wypestkowaną i pociętą w plastry chilli, rozgnieciony czosnek, tymianek, 2 łyżki oliwy, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i odstaw na 20-30 minut.
Rozgrzej grilla lub patelnię grillową.
Wymieszaj sałatę z kaparami, dodaj kawałki pieczonej papryki i odstaw.
Kiedy grill jest bardzo gorący smaż kalmary przez 1-2 minuty z każdej strony, zdejmij z ognia i potnij na 2-3cm kawałki, dodaj do sałatki, skrop octem balsamicznym, resztą oliwy i wymieszaj. Podawaj.
Smakuje równie dobrze na ciepło jak i w temperaturze pokojowej.