Zupa z bobra: rdzawiec z porzeczkami

Świeże czarne porzeczki bardzo długo smakowały mi smutkiem. Tak je zapamiętałem. Nie był to mój smutek, ale mój smak, dlatego ich unikałem.

reklama

Miałem może dziesięć lat kiedy mama zabrała mnie „na czarne porzeczki” do znajomej, która miała ich nadmiar. Ogród był wielki, krzaki gęsto posadzone, tego roku nadnaturalnie obwieszone owocami. Powietrze stało w miejscu, bardzo gorące i wilgotne, zapach porzeczek wymieszanych z rozgrzaną glebą był intensywny, wręcz odurzający. Za płotem przechodził kondukt żałobny, ludzie płakali, kilka krzaków dalej ktoś się śmiał a ja wpatrzony w całą sytuację jak w film zrywałem te czarne kulki, które wrzucane do metalowej kanki kojarzyły mi się ze łzami jeszcze długo potem. Czułem się jak na intensywnej prezentacji cyklu życia.

Na szczęście trauma minęła (o ile dobrze pamiętam z razem z ostatnimi pryszczami) i doceniłem ich głęboki, trochę tajemniczy smak i uniwersalne właściwości. Ale wtedy byłem już metalowcem i lubiłem takie mroczne klimaty (haha!).

To, że czarna porzeczka doskonale komponuje się z kokosem nie jest tajemnicą dla piekących ciasta, ponieważ to często wykorzystywane połączenie. Ja postanowiłem skorzystać z tego tropu, ale pójść dalej. Stąd dzisiejszy przepis, wolny od jakichkolwiek traum, zahamowań, po prostu cała naprzód. Ryba, kokos, czarna porzeczka- pełna radość! Jedyne skojarzenie z przeszłością to takie, że to danie smakuje rajem…

Rdzawiec duszony w mleku kokosowym z czarnymi porzeczkami

(4 porcje)

rdzawiec lub inna biała ryba morska – 500g

mleko kokosowe – 400ml

limonka – 1 sztuka

tajska papryczka chilli – 1 sztuka

czosnek – 1 ząbek

cukier trzcinowy – 1 łyżka

czarne porzeczki – 150g

estragon świeży – 2-3 łodyżki

koperek – 2-3 łodyżki

sól morska

 rdzawiec czarna porzeczka 4_edited_edited

Potnij rybę na porcje i posól, odstaw na później.

Wlej mleko kokosowe do rondla, który pomieści porcje ryby. Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok, potnij z grubsza chilli, rozgnieć ząbek czosnku i dodaj to wszystko do mleka kokosowego razem z cukrem. Przykryj i zagotuj.

Zmniejsz ogień, delikatnie włóż do rondla porcje ryby, przykryj i gotuj przez 8-10 minut. Kiedy ryba jest gotowa (płatki mięsa łatwo się rozdzielają), dodaj porzeczki i posiekane zioła. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 2 minuty.

Podawaj z ryżem.