Zupa z Bobra: skonsy marchewkowo-lawendowe

Lawenda, babcia, szafa, stare radio, portret wujka na ścianie (do dziś pamiętam jak mama przekonywała mnie, że ten pan z włosami to ten sam łysy wujek, który siedzi w drugim pokoju, haha!). Tak mniej więcej przebiegał mój tok myślowy dopóki nie uznałem lawendy za przydatny składnik kulinarny. To wymagające zioło, łatwe do przedawkowania a to najkrótsza droga do tego żeby je znielubić.
Dlatego wskazany jest umiar, albo użycie triku mojego szefa, który on stosuje do zjadania sconesów. Zjada dwa, przy czym każdego dzieli na trzy części i w ten sposób wmawia sobie, że zjadł ich więcej. Patentów tego typu ma dużo a niektóre z nich ewidentnie wskazują na hipisowskie korzenie jego młodości i eksperymentatorskie ciągotki lub nieudane doświadczenia z nie tylko ziołowymi substancjami. Niestety jego pomysły nie zawsze się sprawdzają, dlatego warto mieć pod ręką jakieś antidotum. W takich wypadkach warto polegać na sprawdzonych patentach. O tym, że ciasteczka z ziołami poprawiają humor wiedzą wszyscy, którzy próbowali, a tych, którzy jeszcze nie próbowali zapraszam na ziołowe scones z nadzieniem.   skonsy_male Scones marchewkowo-lawendowe z ziołami   skonsy_3_male

reklama

Składniki
  • Mąka tortowa 400 gr
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Sól szczypta
  • Masło 100 gr
  • Miód 1 łyżka
  • Jajko 1 sztuka
  • Jogurt naturalny 180 ml
  • Mieszane, posiekane świeże zioła (pietruszka, tymianek, trybula) 3 łyżki
  • Nadzienie:
  • Marchew 100 gr
  • Twaróg mielony 200 gr
  • Gęsta śmietana 1 łyżka
  • Lawenda 1 łyżka
  • Cynamon mielony szczypta
  • Natka pietruszki 1 łyżka
Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 220⁰C.

Przesiej przez sitko do miski mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Potnij masło na małe kawałki i wmieszaj je palcami w mąkę aż całość uzyska strukturę bułki tartej. Wymieszaj jajko z jogurtem, miodem i ziołami. Połącz obydwa elementy ciasta, uformuj kulę , rozgnieć ją na płaszczyznę o grubości ok. 2 cm. Używając wycinaka wytnij sconesy o średnicy 2½-3 cm. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj je mlekiem i piecz przez 12 minut.

Wyjmij z piekarnika, odstaw do przestudzenia.

Zrób nadzienie. Obierz marchew i zetrzyj na tarce, wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Przełam sconesy na pół i posmaruj nadzieniem.

Podsumowanie przepisu