Składniki
- woda 1 litr
- sos sojowy 2 łyżki
- sok z limonki 2 łyżki
- olej sezamowy 1 łyżka
- cukier brązowy 1 łyżka
- liście kafiru 2 sztuki
- sos rybny 1 łyżka
- płatki suszonej chili 1 łyżeczka
- cebula 1/2 cebuli
- czosnek 2 ząbki
- por i seler naciowy około 15 cm kawałki
- imbir około 3 cm kawałek
- sól do smaku
- grzybki shitake 2 sztuki
- krewetki 100 g
- łosoś 100 g
- pasta curry 1 łyżka
- sezam 1 łyżeczka
- olej roślinny 2 łyżki
- makaron ryżowy 200 g
Sposób przygotowania
Do garnka wrzucamy/wlewamy: sos sojowy, sok z limonki, olej sezamowy, cukier brązowy, liście kafiru, sos rybny, chili, cebulę, czosnek, por i seler naciowy, imbir, sól oraz grzybki shitake. Zalewamy wodą i gotujemy około 45 minut, odcedzamy.
Oczyszczone krewetki oraz pokrojonego na 1-2 cm fragmenty łososia mieszamy dokładniez pastą curry i smażymy na oleju około 5 minut. Po około 2 minutach dodajemy sezam.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy.
Makaron oraz krewetki z łososiem nakładamy do miseczek i zalewamy bulionem
Podsumowanie przepisu
Rozgrzewająca, lekka, niezwykle aromatyczna...dobra przez cały rok:) Jeżeli bulion przygotujemy wcześniej, zrobienie jej zajmie nam tylko kilka chwil.