1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zupa z krewetkami i łososiem

Składniki
  • woda 1 litr
  • sos sojowy 2 łyżki
  • sok z limonki 2 łyżki
  • olej sezamowy 1 łyżka
  • cukier brązowy 1 łyżka
  • liście kafiru 2 sztuki
  • sos rybny 1 łyżka
  • płatki suszonej chili 1 łyżeczka
  • cebula 1/2 cebuli
  • czosnek 2 ząbki
  • por i seler naciowy około 15 cm kawałki
  • imbir około 3 cm kawałek
  • sól do smaku
  • grzybki shitake 2 sztuki
  • krewetki 100 g
  • łosoś 100 g
  • pasta curry 1 łyżka
  • sezam 1 łyżeczka
  • olej roślinny 2 łyżki
  • makaron ryżowy 200 g
Sposób przygotowania
Do garnka wrzucamy/wlewamy: sos sojowy, sok z limonki, olej sezamowy, cukier brązowy, liście kafiru, sos rybny, chili, cebulę, czosnek, por i seler naciowy, imbir, sól oraz grzybki shitake. Zalewamy wodą i gotujemy około 45 minut, odcedzamy. Oczyszczone krewetki oraz pokrojonego na 1-2 cm fragmenty łososia mieszamy dokładniez pastą curry i smażymy na oleju około 5 minut. Po około 2 minutach dodajemy sezam. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Makaron oraz krewetki z łososiem nakładamy do miseczek i zalewamy bulionem
Podsumowanie przepisu
Rozgrzewająca, lekka, niezwykle aromatyczna...dobra przez cały rok:) Jeżeli bulion przygotujemy wcześniej, zrobienie jej zajmie nam tylko kilka chwil.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze