Zupa z owoców morza – Ocean Patak

reklama

Składniki
  • krewetki 100 g
  • ośmiorniczki 100 g
  • przegrzebki 100 g
  • małże 80 g
  • turbot 100 g
  • pędy babmbusa 150 g
  • olej sezamowy 1 łyżka
  • mięta 3 gałązki
  • kolendra 5 g
  • papryczka chili 1 sztuka
  • marchewka 1 sztuka
  • cytryna 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • ząbek czosnku 1 sztuka
  • korzeń selera 1/4
  • pietruszka 1 sztuka
  • chili 1/2 papryczki
Sposób przygotowania

Owoce morza oczyszczamy z błonek , skorup i muszli, następnie kroimy je na kawałki 1 cm na 1 cm i marynujemy w oliwie kolendrowej. Do garnka wlewamy 1,5 l wody i dodajemy owoce morza i kawałki warzyw. Gotujemy na wolnym ogniu, doprawiając do smaku solą , pieprzem i olejem sezamowym. Po ugotowaniu zupy przecedzamy rybny bulion i dodajemy do niego pędy bambusa, sok z cytryny i listki mięty. Do misek wkładamy kawałki owoców morza i zalewamy bulionem z bambusem i mięta. Na wierzch zupy dodajemy posiekaną papryczkę chilli i zielone listki mięty.

Podsumowanie przepisu

Autorem przepisu jest Artur Grajber, szef kuchni hotelu Sheraton w Warszawie, autor bloga kulinarnego www.akademia-kulinarna.pl. Zupa dostępna jest w restauracji The Oriental