1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zupa z pieczonej ciecierzycy z kaczką za kuchennymi dzwiami

fot. Anna Kaminska
fot. Anna Kaminska
Wiosna już jest w mojej głowie! W ogródkowych baziach, tulipanach i pąkach krzewów. W powietrzu, które pachnie nowym, rześkim i niesie aromaty ziemi. To nic, że rano wita mnie szron, bo zaraz słońce robi z nim porządek. Jeszcze chwila, zmienię opony i moje auto też poczuje wiosenną ulgę. Odmładzam też kuchenną spiżarnię. Przeglądam, segreguję i wyciągam zimowe zapasy. Najwyższy czas z nimi skończyć, bo za chwilę będzie festiwal nowalijek! Tymczasem podaję pyszną zupę. Na pożegnanie zimy! |Wiosna już jest w mojej głowie! W ogródkowych baziach, tulipanach i pąkach krzewów. W powietrzu, które pachnie nowym, rześkim i niesie aromaty ziemi. To nic, że rano wita mnie szron, bo zaraz słońce robi z nim porządek. Jeszcze chwila, zmienię opony i moje auto też poczuje wiosenną ulgę. Odmładzam też kuchenną spiżarnię. Przeglądam, segreguję i wyciągam zimowe zapasy. Najwyższy czas z nimi skończyć, bo za chwilę będzie festiwal nowalijek! Tymczasem podaję pyszną zupę. Na pożegnanie zimy! |Wiosna już jest w mojej głowie! W ogródkowych baziach, tulipanach i pąkach krzewów. W powietrzu, które pachnie nowym, rześkim i niesie aromaty ziemi. To nic, że rano wita mnie szron, bo zaraz słońce robi z nim porządek. Jeszcze chwila, zmienię opony i moje auto też poczuje wiosenną ulgę. Odmładzam też kuchenną spiżarnię. Przeglądam, segreguję i wyciągam zimowe zapasy. Najwyższy czas z nimi skończyć, bo za chwilę będzie festiwal nowalijek! Tymczasem podaję pyszną zupę. Na pożegnanie zimy! |Wiosna już jest w mojej głowie! W ogródkowych baziach, tulipanach i pąkach krzewów. W powietrzu, które pachnie nowym, rześkim i niesie aromaty ziemi. To nic, że rano wita mnie szron, bo zaraz słońce robi z nim porządek. Jeszcze chwila, zmienię opony i moje auto też poczuje wiosenną ulgę. Odmładzam też kuchenną spiżarnię. Przeglądam, segreguję i wyciągam zimowe zapasy. Najwyższy czas z nimi skończyć, bo za chwilę będzie festiwal nowalijek! Tymczasem podaję pyszną zupę. Na pożegnanie zimy! |Wiosna już jest w mojej głowie! W ogródkowych baziach, tulipanach i pąkach krzewów. W powietrzu, które pachnie nowym, rześkim i niesie aromaty ziemi. To nic, że rano wita mnie szron, bo zaraz słońce robi z nim porządek. Jeszcze chwila, zmienię opony i moje auto też poczuje wiosenną ulgę. Odmładzam też kuchenną spiżarnię. Przeglądam, segreguję i wyciągam zimowe zapasy. Najwyższy czas z nimi skończyć, bo za chwilę będzie festiwal nowalijek! Tymczasem podaję pyszną zupę. Na pożegnanie zimy!

Zupa z pieczonej ciecierzycy z kaczką

 
Składniki
  • ciecierzyca 100 g
  • oliwa
  • sól i pieprz po 1 łyżeczce
  • pierś kaczki
  • sos sojowy 1 łyżka
  • mleko kokosowe w puszce
  • zielona pasta curry 1 łyżka
  • szalotka
  • imbir 1 plasterek
  • bazylia tajska
Sposób przygotowania
  • Ciecierzycę płuczemy na sicie, zalewamy wodą - 500 ml i czekamy, aż ziarna ją wchłoną. Osuszamy ją wtedy na ręczniku papierowym i wrzucamy do miski.
  • Wlewamy oliwę, dodajemy sól i pieprz i dokładnie mieszamy.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Blachę wykładamy papierem i rozkładamy na nim ciecierzycę. Pieczmy, aż będzie chrupka. Odkładamy.
  • Pierś kaczki od strony skóry nacinamy, wkładamy do naczynia, posypujemy pieprzem i polewamy sosem sojowym. Odstawiamy na 30 minut.
  • Następnie obsmażamy na ostrym ogniu z obu stron. Zaraz zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. ( możemy piec razem z soczewicą).
  • Garnek stawiamy na płytę, wlewamy łyżkę oliwy i szklimy na niej szalotkę i imbir pokrojone w kostkę. Dodajemy pastę curry i podsmażamy. Wlewamy mleko kokosowe i zagotowujemy.
  • Z piekarnika wyjmujemy pierś kaczki i kroimy ją w plastry. Do misek wlewamy mleko kokosowe z dodatkami, układamy plastry kaczej piersi, dodajemy pieczoną cicierzycę i liście tajskiej bazylii.
  • Od razu podajemy.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze