1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zupa z pieczonych pomidorow

Składniki
  • dojrzale pomidory 1,5 kg
  • oliwa 60 ml
  • sol 1 lyzeczka
  • pieprz 1 lyzeczka
  • cebula 2
  • zabki czosnku 6
  • maslo 2 lyzki
  • Chilli w płatkach pol lyzeczki
  • pomidor w puszcze 400g
  • tymianek 1 lyzeczka
  • bulion drobiowy/ warzywny 1 litr
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. pomidory posyp sola, pieprzem i oliwa. Wloz do piekarnika na 40 minut.
  2. Cebule posiekaj, dodaj platki chili i podsmaz na masle na srednim ogniu przez 10 minut.
  3. Dodaj do cebuli puszke pomidorow, tymianek i bulion. Dodaj pieczone pomidory z  sokiem jakie sie z nich wytworzyl, gotuj wszystko na malym ogniu przez 40 minut.
  4. Zupe mozna jesc na cieplo badz na zimno, swieze listki bazylii sa wspanialym uzupelnieniem przy podaniu. Dla milosnikow zuby zabielanej, polecam dodac smietane.
Podsumowanie przepisu
Zupa z pieczonych pomidorow jest wspanialym pierwszym daniem, ktore niezawodnie wprawia gosci w dobry nastroj.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze