Żurawinowe serduszka

reklama

Składniki
  • płynny miód 125 g
  • biały cukier 50 g
  • masło 50 g
  • bita śmietana 2 łyżki
  • suszona żurawina amerykańska 100 g
  • mąka 250 g
  • proszek do pieczenia lekko czubata
  • przyprawa do pierników 2 łyżeczki
  • brązowy cukier 50 g
Sposób przygotowania

Przygotowanie:

  1. Miód, cukier, masło i śmietanę podgrzewamy w garnku, aż masło stopnieje. Masę miodową miksujemy z żurawinami w blenderze.
  2. Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników. Dodajemy masę miodowo-żurawinową i dodajemy cukier. Całość ugniatamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na godzinę do lodówki.
  3. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Wycinamy serca i rozkładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 180 °C (piekarnik gazowy: poziom 2-3/ termoobieg: 160 °C) około 15-18 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.
  4. Kuwerturę kroimy na kawałki i przekładamy do miski. Rozpuszczamy w misce na parze. Serca pokrywamy kuwerturą, a następnie jak trochę ostygną dekorujemy żurawiną. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Podsumowanie przepisu

 

 

Dodatkowo:

200 gr gorzkiej kuwertury

suszone żurawiny do dekoracji