Żurek wielkanocny w chlebie

reklama

Składniki
  • karkówka 60 dag
  • rosołki wołowe 2 szt
  • słoik chrzanu 120 gram
  • szklanka żuru 1 szklanka
  • jaja 8 szt
  • sól morska do smaku
  • Liść laurowy 3 szt
  • ziele angielskie 3 szt
  • pieprz biały 1 szczypta
  • śmietana 12 % 3 łyżki
  • chleb do żurku 3 szt
Sposób przygotowania
Mięso pokroiłam w plastry grubsze – 3 sztuki , gotowałam na małym ogniu z dodatkiem liścia laurowego ziela angielskiego i dwóch rosołków wołowych  przez 1 godzinę. Kiedy mięsko się ugotowało wyjęłam je i pokroiłam w paseczki włożyłam z powrotem do garnka. Wlałam żur i gotowałam jakieś 5 minut. Włożyłam chrzan  i doprawiłam do smaku solą i pieprzem białym na koniec dodałam śmietanę 12 % 3 łyżki do rozjaśnienia zupy
Jajka   ugotowałam na twardo  obrać i pokroiłam w plastry
Pokrojone jajka włożyłam  do  chleba wlałam  żurek. Smacznego!
Podsumowanie przepisu

Tradycyjna potrawa wielkanocna bez niej nie było by świąt.