Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Kulinarna podróż po Sri Lance

Składniki:


  • Czarna herbata

  • Łyżka miodu lub brązowego cukru

  • ½ szklanki mleka

  • Kardamon, cynamon, imbir


4 stycznia 2017 Przepisy redakcja

Sposób przygotowania:

 

Jest to herbata z mlekiem i dużą ilością cukru. Na Sri Lance zwyczajowo podawana jest do śniadania w towarzystwie innych słodkości lub bananów w cieście smażonych na głębokim oleju. Warto podkreślić, że proces przygotowywania Masala Czaj na Sri Lance nie jest taki prosty. Nie wystarczy dolać do herbaty mleka, aby cieszyć się niezwykłym smakiem napoju. Na Cejlonie jest ona wielokrotnie przelewana i nalewana, aby w ten sposób uzyskać najlepszy aromat. Należy także pamiętać o wyborze odpowiedniej herbaty. Powinna być czarna i mocna, o wyrazistym aromacie, aby liczne dodatki nie zniszczyły jej smaku.

Mleko gotujemy razem z przyprawami oraz miodem lub cukrem. Tak przygotowany wywar zalewamy zaparzoną herbatą. Napój najlepiej podawać ciepły.

Materiały prasowe Akbar


Polecane przepisy

POLECANE KSIĄŻKI