1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kulinarna podróż po Sri Lance

Jedzenie jest bardzo ważną częścią kultury Lankijczyków. Aby lepiej poczuć smak potraw, większość dań jedzą rękoma. Najpopularniejszą potrawą jest tam ryż z curry, jednak lankijska kuchnia jest bardzo bogata zarówno w ostre, jak i słodkie smaki.

 

Jest to herbata z mlekiem i dużą ilością cukru. Na Sri Lance zwyczajowo podawana jest do śniadania w towarzystwie innych słodkości lub bananów w cieście smażonych na głębokim oleju. Warto podkreślić, że proces przygotowywania Masala Czaj na Sri Lance nie jest taki prosty. Nie wystarczy dolać do herbaty mleka, aby cieszyć się niezwykłym smakiem napoju. Na Cejlonie jest ona wielokrotnie przelewana i nalewana, aby w ten sposób uzyskać najlepszy aromat. Należy także pamiętać o wyborze odpowiedniej herbaty. Powinna być czarna i mocna, o wyrazistym aromacie, aby liczne dodatki nie zniszczyły jej smaku.

Mleko gotujemy razem z przyprawami oraz miodem lub cukrem. Tak przygotowany wywar zalewamy zaparzoną herbatą. Napój najlepiej podawać ciepły.

Materiały prasowe Akbar

Składniki
  • Czarna herbata
  • Łyżka miodu lub brązowego cukru
  • ½ szklanki mleka
  • Kardamon, cynamon, imbir
Sposób przygotowania
Mleko gotujemy razem z przyprawami oraz miodem lub cukrem. Tak przygotowany wywar zalewamy zaparzoną herbatą. Napój najlepiej podawać ciepły.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze