Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Kulki labneh w ziołach i przyprawach

Składniki:

1 ½ szklanki serka labneh (np. marki Sandra)
½ łyżki mielonego czarnego pieprzu
½ mielonej wędzonej papryki
1 szklanka oliwy z oliwek
½ słoika zielonych oliwek
szczypta soli
parę gałązek świeżego rozmarynu, tymianku, oregano
mielony kolorowy pieprz
kilka suszonych liści oregano
kilka świeżych liści tymianku
siekane zielone chilli
siekany czosnek
świeżo starty imbir

2 sierpnia 2016 Przepisy redakcja
Sandra
Labneh to miękki i gęsty, a także dosyć słony serek jogurtowy. Z dodatkiem ziół będzie doskonałą przystawką. 

Labneh jest niezwykle popularny w kuchni Bliskiego Wschodu.  Można znaleźć go w kanapkach, naleśnikach, deserach, ale często podawany jest osobno jako przystawka. Oto przepis kulki labneh.


Sposób przygotowania:

Do miski przekładamy serek labneh i dodajemy do niego szczyptę soli, pieprz i wędzoną paprykę. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dłonie smarujemy odrobiną oliwy i z powstałej masy lepimy kulki dowolnej średnicy, a do ich środka wkładamy po jednej całej oliwce. Przygotowujemy 6 małych miseczek i do każdej wsypujemy inne przyprawy i zioła: kolorowy pieprz, drobno posiekane liście oregano, drobno posiekane liście tymianku, siekane chilli, siekany czosnek oraz imbir. Następnie kulki z sera labneh obtaczamy w wybranych przez nas przyprawach oraz ziołach. Kiedy wszystkie kulki będą już przygotowane, wkładamy je do zamykanego pojemnika, zalewamy oliwą z oliwek i dodajemy świeże gałązki tymianku, rozmarynu i oregano. Pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki. Serowe kulki najlepiej smakują po około 2 dniach, podawane z pieczywem lub solo.

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI