Kulki labneh w ziołach i przyprawach

Sandra

Labneh to miękki i gęsty, a także dosyć słony serek jogurtowy. Z dodatkiem ziół będzie doskonałą przystawką.
Labneh jest niezwykle popularny w kuchni Bliskiego Wschodu. Można znaleźć go w kanapkach, naleśnikach, deserach, ale często podawany jest osobno jako przystawka. Oto przepis kulki labneh.

reklama

Składniki

1 ½ szklanki serka labneh (np. marki Sandra)
½ łyżki mielonego czarnego pieprzu
½ mielonej wędzonej papryki
1 szklanka oliwy z oliwek
½ słoika zielonych oliwek
szczypta soli
parę gałązek świeżego rozmarynu, tymianku, oregano
mielony kolorowy pieprz
kilka suszonych liści oregano
kilka świeżych liści tymianku
siekane zielone chilli
siekany czosnek
świeżo starty imbir

Sposób przygotowania

Do miski przekładamy serek labneh i dodajemy do niego szczyptę soli, pieprz i wędzoną paprykę. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dłonie smarujemy odrobiną oliwy i z powstałej masy lepimy kulki dowolnej średnicy, a do ich środka wkładamy po jednej całej oliwce. Przygotowujemy 6 małych miseczek i do każdej wsypujemy inne przyprawy i zioła: kolorowy pieprz, drobno posiekane liście oregano, drobno posiekane liście tymianku, siekane chilli, siekany czosnek oraz imbir. Następnie kulki z sera labneh obtaczamy w wybranych przez nas przyprawach oraz ziołach. Kiedy wszystkie kulki będą już przygotowane, wkładamy je do zamykanego pojemnika, zalewamy oliwą z oliwek i dodajemy świeże gałązki tymianku, rozmarynu i oregano. Pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki. Serowe kulki najlepiej smakują po około 2 dniach, podawane z pieczywem lub solo.