1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kulki labneh w ziołach i przyprawach

Sandra
Sandra
Labneh to miękki i gęsty, a także dosyć słony serek jogurtowy. Z dodatkiem ziół będzie doskonałą przystawką. 

Labneh jest niezwykle popularny w kuchni Bliskiego Wschodu.  Można znaleźć go w kanapkach, naleśnikach, deserach, ale często podawany jest osobno jako przystawka. Oto przepis kulki labneh.

Składniki
1 ½ szklanki serka labneh (np. marki Sandra) ½ łyżki mielonego czarnego pieprzu ½ mielonej wędzonej papryki 1 szklanka oliwy z oliwek ½ słoika zielonych oliwek szczypta soli parę gałązek świeżego rozmarynu, tymianku, oregano mielony kolorowy pieprz kilka suszonych liści oregano kilka świeżych liści tymianku siekane zielone chilli siekany czosnek świeżo starty imbir
Sposób przygotowania
Do miski przekładamy serek labneh i dodajemy do niego szczyptę soli, pieprz i wędzoną paprykę. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dłonie smarujemy odrobiną oliwy i z powstałej masy lepimy kulki dowolnej średnicy, a do ich środka wkładamy po jednej całej oliwce. Przygotowujemy 6 małych miseczek i do każdej wsypujemy inne przyprawy i zioła: kolorowy pieprz, drobno posiekane liście oregano, drobno posiekane liście tymianku, siekane chilli, siekany czosnek oraz imbir. Następnie kulki z sera labneh obtaczamy w wybranych przez nas przyprawach oraz ziołach. Kiedy wszystkie kulki będą już przygotowane, wkładamy je do zamykanego pojemnika, zalewamy oliwą z oliwek i dodajemy świeże gałązki tymianku, rozmarynu i oregano. Pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki. Serowe kulki najlepiej smakują po około 2 dniach, podawane z pieczywem lub solo.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze