Ryż to bogate źródło wielu cennych składników odżywczych takich jak potas, magnez, żelazo, cynk. Dzięki temu poprawia koncentrację i odporność oraz reguluje pracę układu nerwowego.
Ryż to podstawowy składnik lankijskiej diety. Mieszkańcy wyspy potrafią jeść go nawet 3 razy dziennie! Nic więc dziwnego, że występuje on także w ich przepisach na domowe słodkości. Z kolei czarna herbata, która jest głównym obok niego składnikiem naszego przepisu, delikatnie pobudza organizm.
Składniki
250 g ryżu białego
2 łyżki herbaty Akbar Pure Ceylon
100 g wiórków kokosowych
2 łyżki mioduSposób przygotowania
Zaparz herbatę w 250 ml wody. Ryż ugotuj w naparze z herbaty i lekko osolonej wodzie, którą dolewaj wedle potrzeby. Kiedy ryż będzie miękki odcedź go i wymieszaj z miodem. Z powstałej masy uformuj kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych.