Kurczak marynowany z grilla

123rf.com

W maju większość z nas otwiera sezon grillowy. Żeby smakołyki z rusztu były jeszcze lepsze, nie zapominajmy o przyprawach i sosach.
Drób często trafia do grillowego menu. Żeby więc uniknąć monotonii, warto przyrządzać go na różne sposoby. Jednym z nich jest marynata, do której wkładamy mięso na kilka godziny, a dopiero potem pieczemy na ruszcie.

reklama

Składniki

4-6 łyżek sosu (np. Kuhne Salsa, butelka 250 ml)
0,5 kg kurczaka
1 papryka
masło
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przygotowania

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy. Kurczaka porcjujemy, zanurzamy w marynacie i odstawiamy na 3 godziny do lodówki. Następnie grillujemy na rozgrzanym ruszcie i serwujemy z sosem Salsa Kuhne.