1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Kurczak marynowany z grilla

Kurczak marynowany z grilla

123rf.com
123rf.com
W maju większość z nas otwiera sezon grillowy. Żeby smakołyki z rusztu były jeszcze lepsze, nie zapominajmy o przyprawach i sosach.

Drób często trafia do grillowego menu. Żeby więc uniknąć monotonii, warto przyrządzać go na różne sposoby. Jednym z nich jest marynata, do której wkładamy mięso na kilka godziny, a dopiero potem pieczemy na ruszcie.

Składniki
4-6 łyżek sosu (np. Kuhne Salsa, butelka 250 ml) 0,5 kg kurczaka 1 papryka masło natka pietruszki 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Sposób przygotowania
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy. Kurczaka porcjujemy, zanurzamy w marynacie i odstawiamy na 3 godziny do lodówki. Następnie grillujemy na rozgrzanym ruszcie i serwujemy z sosem Salsa Kuhne.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze