1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kurczak na ryżu z liczi

123rf.com
123rf.com
Liczi od wieków uważane było za rarytas, który dodaje sił i poprawia nastrój. Te delikatnekuleczki o średnicy ok. 2 cm są jednym z ulubionych owoców mieszkańców Azji.

Oryginalny smak liczi doskonale urozmaica wiele potraw i deserów oraz dodaje im odrobinę niecodziennej egzotyki. Owoc często łączony jest z mięsem, oto przepis na kurczaka z dodatkiem liczi

Składniki
1 puszka liczi (np. marki Sandra) 100 g białego ryżu 1 filet z kurczaka ½ czerwonej papryczki z chilli ½ szklanki orzechów nerkowca 2 łyżki posiekanej pietruszki ½ szklanki soku z ananasa sok z 1 limonki sól i pieprz
Sposób przygotowania
Ugotuj ryż w garnku w posolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Umyj i pokrój filet z kurczaka na cienkie kawałki. Następnie wrzuć go do miski i zalej sokiem z ananasa i limonki oraz dopraw solą i pieprzem. Mięso marynuj przez około 30 minut. Po tym czasie podsmaż je na jednej łyżeczce oliwy, aż do zarumienienia. Następnie dodaj do niego ryż, liczi, posiekaną pietruszkę i chilli. Całość dokładnie wymieszaj i smaż około 3 minuty. Na drugiej patelni podsmaż orzechy nerkowca. Potrawę z kurczaka podaj na talerzu, a następnie posyp orzechami, świeżą natką pietruszki i skrop sokiem z cytryny.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze