Liczi od wieków uważane było za rarytas, który dodaje sił i poprawia nastrój. Te delikatnekuleczki o średnicy ok. 2 cm są jednym z ulubionych owoców mieszkańców Azji.
Oryginalny smak liczi doskonale urozmaica wiele potraw i deserów oraz dodaje im odrobinę niecodziennej egzotyki. Owoc często łączony jest z mięsem, oto przepis na kurczaka z dodatkiem liczi
Składniki
1 puszka liczi (np. marki Sandra)
100 g białego ryżu
1 filet z kurczaka
½ czerwonej papryczki z chilli
½ szklanki orzechów nerkowca
2 łyżki posiekanej pietruszki
½ szklanki soku z ananasa
sok z 1 limonki
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Ugotuj ryż w garnku w posolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Umyj i pokrój filet z kurczaka na cienkie kawałki. Następnie wrzuć go do miski i zalej sokiem z ananasa i limonki oraz dopraw solą i pieprzem. Mięso marynuj przez około 30 minut. Po tym czasie podsmaż je na jednej łyżeczce oliwy, aż do zarumienienia. Następnie dodaj do niego ryż, liczi, posiekaną pietruszkę i chilli. Całość dokładnie wymieszaj i smaż około 3 minuty. Na drugiej patelni podsmaż orzechy nerkowca. Potrawę z kurczaka podaj na talerzu, a następnie posyp orzechami, świeżą natką pietruszki i skrop sokiem z cytryny.