1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kurczak w occie balsamicznym

123rf.com
123rf.com
Ocet stosowany z umiarem nie tylko podkreśla smak potraw, ale także zwiększa ich walory zdrowotne – pobudza procesy trawienne, odtruwa i odkwasza organizm. 

Każdy rodzaj octu ma swoje właściwości i smak, który pasuje do odpowiedniego rodzaju żywności. Przedstawiamy przepis na smakowite piersi z kurczaka z dodatkiem octu balsamicznego.

Składniki
0.5 kg piersi z kurczaka 120 ml octu balsamicznego (np. marki Kuhne) 1 cebula puszka krojonych pomidorów garść listków świeżej bazylii przyprawy: sól czosnkowa, oregano, rozmaryn, tymianek
Sposób przygotowania
Kurczaka porcjujemy na plastry o grubości 5 cm. Piersi z kurczaka obtaczamy czarnym pieprzem i solą czosnkową. Cebulę kroimy na cienkie plasterki i rumienimy na małym ogniu. Porcje kurczaka smażymy z obu stron. Tak przygotowane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy pomidory, ocet balsamiczny i przyprawy. Naczynie kładziemy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po wyjęciu dekorujemy świeżą bazylią.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze