Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Kurczak z woka


22 marca 2012 Przepisy redakcja
Jest to niezwykle zdrowa i niskokaloryczna potrawa. Krótko smażone warzywa są nie tylko jędrne, ale i zachowują walory odżywcze. Pamiętaj jedynie, by nie smażyć na oleju sezamowym, który ze względu na to, że bardzo szybko się pali, nadaje się jedynie do przyprawiania. Ponieważ całość smaży się dość krótko, często mieszając, pokrój wszystkie składniki, zanim rozgrzejesz olej.

    1/2 strąka czerwonej papryki, 1 pierś z kurczaka, ½ bulwy kopru włoskiego, ½ kalarepki, 1 marchewka, ½ ogórka wężowego, 1 garść kiełków soi lub słonecznika, 3 ząbki czosnku, 3 cm świeżego imbiru, 1 papryczka chilli, 1 garść listków kolendry, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 2 łyżki sosu sojowego,sok z połowy limonki, 1 łyżka uprażonych nasion sezamu, ½ pęczka kolendry, szczypta cukru, 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia     Kurczaka pokrój w paski, zalej sosem sojowym, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku i utarty imbir. Marynuj przez pół godziny. Z ogórka usuń nasiona. Papryczkę chilli drobno posiekaj, a warzywa pokrój w słupki. W woku mocno rozgrzej olej, wrzuć warzywa (bez ogórka), posiekaną papryczkę chilli i szczyptę cukru. Podsmażaj, cały czas mieszając, około 5 minut. Po tym czasie dodaj zamarynowanego kurczaka i podsmażaj jeszcze 4 minuty. Pod koniec dodaj ogórek i kiełki oraz skrop całość sokiem z limonki i olejem sezamowym. Dokładnie wymieszaj i zdejmij wok z ognia. Gotowe danie podawaj posypane sezamem i świeżymi liśćmi kolendry.   porcja tradycyjnego dania ma 550 kcal, naszej wersji 255 kcal Agata Ziemnicka, Olga Kwiecińska – Kaplińska „Rewolucja na talerzu” (Wydawnictwo Literackie)  




Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI