Kurczak Zagrodowy duszony w śmietance z krewetkami i kolendrą

Kurczak Zagrodowy

Letnie potrawy to prawdziwy raj dla kulinarnych smakoszy. Dania pachnące ziołami i aromatami natury na co dzień goszczą w naszym menu. Wykorzystując świeże produkty, możemy w prosty sposób wyczarować prawdziwie niebiańskie smaki.
Jednym z najbardziej apetycznych kierunków kulinarnych jest Daleki Wschód. Oryginalną potrawę nawiązującą do najlepszych tradycji kulinarnych Azji przygotować można z polskim Kurczakiem Zagrodowym. Proste, efektowne i bardzo inspirujące danie idealnie sprawdzi się podczas letniego lunchu czy lekkiej kolacji w gronie najbliższych.

reklama

Składniki

1 kg skrzydełek Kurczaka Zagrodowego
250 g krewetek, obranych
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka papryki w proszku
sól i pieprz
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku, starty
300 g śmietanki 30%
pół pęczka świeżej kolendry

Sposób przygotowania

Skrzydełka i krewetki marynujemy w oleju z przyprawami. Smażymy na rozgrzanej dość mocno patelni kilka minut, do zrumienienia, zalewamy śmietanką i dusimy ok 30 minut. Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną kolendrą.