Kutia makowa

Składniki na 4 porcje: 500 g maku; 100 g pszenicy; 0,5 l miodu; 500 g cukru; 3 szklanki drobno pokrojonych bakalii: fig, rodzynek, orzechów włoskich i laskowych, migdałów, moreli, suszonych śliwek, kandyzowanych ananasów, papai, skórki z pomarańczy; dwa suche wafle; 1 czekolada deserowa; 2 cm korzenia imbiru; szczypta soli; pieprzu; szczypta suszonej; szałwii lub mięty; szczypta papryki.|Składniki na 4 porcje: 500 g maku; 100 g pszenicy; 0,5 l miodu; 500 g cukru; 3 szklanki drobno pokrojonych bakalii: fig, rodzynek, orzechów włoskich i laskowych, migdałów, moreli, suszonych śliwek, kandyzowanych ananasów, papai, skórki z pomarańczy; dwa suche wafle; 1 czekolada deserowa; 2 cm korzenia imbiru; szczypta soli; pieprzu; szczypta suszonej; szałwii lub mięty; szczypta papryki.

reklama

Mak namoczyć na noc w wodzie, a następnego dnia ugotować, odcedzić i dwukrotnie zemleć w maszynce. Ugotować pszenicę. Zmieszać z makiem. Dodać miód, cukier, posiekane bakalie i imbir. Dobrze wymieszać.

Z wafla wykroić gwiazdki za pomocą metalowej foremki do ciasteczek. Czekoladę roztopić, waflowe gwiazdki zanurzyć w czekoladzie i odstawić na sitko. Kutię włożyć do lodówki na około 2 godziny. Podawać z czekoladowymi gwiazdkami.