1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Lankijska mieszanka curry

fot.123rf
fot.123rf

Składniki
4 łyżki nasion kolendry

3 łyżki ziarenek kminu rzymskiego

1 i 1/2 łyżki nasion kopru włoskiego

1 i 1/2 łyżki ziaren czarnego pieprzu

1 łyżka ryżu, np. Basmati

1 łyżka czarnej gorczycy

1/2 łyżeczki nasion kozieradki

1 laska cynamonu

8 goździków

10 ziarenek kardamonu

Sposób przygotowania
Każdą przyprawę prażymy osobno i na sucho na złotobrązowy kolor (mają wyraźnie zmienić kolor). Uważamy, aby ich nie przypalić. Uprażone przyprawy mieszamy i mielimy w młynku do kawy. Mieszankę możemy przechowywać zamkniętą w słoiczku i najlepiej w ciemnym, suchym miejscu.

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze