Lankijska mieszanka curry

fot.123rf

reklama

Składniki

4 łyżki nasion kolendry

3 łyżki ziarenek kminu rzymskiego

1 i 1/2 łyżki nasion kopru włoskiego

1 i 1/2 łyżki ziaren czarnego pieprzu

1 łyżka ryżu, np. Basmati

1 łyżka czarnej gorczycy

1/2 łyżeczki nasion kozieradki

1 laska cynamonu

8 goździków

10 ziarenek kardamonu

Sposób przygotowania

Każdą przyprawę prażymy osobno i na sucho na złotobrązowy kolor (mają wyraźnie zmienić kolor). Uważamy, aby ich nie przypalić. Uprażone przyprawy mieszamy i mielimy w młynku do kawy. Mieszankę możemy przechowywać zamkniętą w słoiczku i najlepiej w ciemnym, suchym miejscu.

 


Artykuł pochodzi z archiwum magazynu SENS

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »