Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Łapanowski: ICE TEA – BIAŁA Z MANDARYNKĄ I POZIOMKĄ

Składniki:

  • Herbata biała Irving z mandarynką i poziomką 4 saszetki
  • cukier brązowy 2 łyżeczki
  • mandarynki 4 sztuki
  • poziomki garść
  • gruszka 1 szt

16 sierpnia 2012 Przepisy redakcja

Żyje by jeść, gotuje by żyć. I kocham to co robię. Gotowałem od najmłodszych lat, najpierw w domu, a z biegiem lat w restauracjach. W sumie było ich kilkanaście: miałem przy tym okazję pracować z najlepszymi jakich znam – Kurtem Schellerem, Robertem Sową, Modestem Amaro. To im (choć i wielu innym) zawdzięczam kulinarną wiedzę i pasję. Studiowałem Nauki Polityczne, Socjologię i Bezpieczeństwo Żywności- niecodzienna kombinacja, ale dobrze pokazuje mój stosunek do jedzenia. Dla mnie żywność to coś więcej niż tylko produkt. Kuchnia to coś więcej niż tylko gotowanie. To osobny wymiar, pryzmat, przez który można postrzegać otaczający nas świat. Od kilku lat współpracuję z telewizją TVN: z redakcją Dzień Dobry udało nam się wspólnie zrealizować kilkadziesiąt materiałów poświęconych kuchni; z programem Uwaga! nagrywaliśmy reportaże dotyczące kwestii żywienia w polskich przedszkolach i szkołach. (obecnie pracujemy nad serią dokumentów: o szkolnych stołówkach, sklepikach, o edukacji kulinarnej w Polsce, czy raczej jej braku- szczegółami podzielę się wkrótce) W Kuchni TV prowadzę Ł’apetyt i Ł`apetyt II – moje autorskie programy o tradycji i nowoczesności w kuchni, ale przede wszystkim o dobrych produktach. W kwietniu 2012 roku prowadziłem Warsztaty smaku Kuchni+. Można mnie było usłyszeć w radiu TOK.FM, gdzie współprowadziłem audycje o tematyce kulinarnej. O gotowaniu najczęściej opowiadam, ale też czasem piszę: na łamach Food Service`u, Przeglądu Gastronomicznego, News Gastro, Magazynu Kuchnia, serwisu Ugotuj to!., Shape, blog www.natemat.pl, Slow, Slow Life&Garden, Polskie Radio Czwórka, Food&Friends. Udało mi się wydać dwie ważne książki: pierwsze szlify w tej dziedzinie zdobyłem z grupą eFTe przy pracy nad eFTe Cook Book; okazały się one nieocenione, kiedy wraz z G+J wydawaliśmy moją pierwszą autorską książką- ”Smakuje”. Zawarłem w niej kilkadziesiąt ulubionych przepisów: prostych i pysznych. Przydałby się jeszcze z jedno zdanie o tej książce ale nie mam pomysłu.Grzesiek wspominał też o projekcie kiełbasianym który robi z Hedrichiem. Pokazywał mi wstępny scenariusz książki, ale nie wiem czy nadal się w to angażuje czy nie. Na co dzień zajmuję się prowadzeniem pokazów kulinarnych i warsztatów dla dzieci , młodzieży i dorosłych. Oprócz tego … Miałem okazję współpracować z wieloma czołowymi firmami na rynku gastronomicznym i spożywczym: we współpracy z Sante realizujemy projekty edukacyjne; ze Swedeponic promujemy świeże zioła i pyszne jedzenie; A wciąż mam Ł’apetyt na więcej! Mój/nasz najnowszy projekt to spełnienie moich marzeń: „Szkoła na widelcu” skierowana jest do szkół i przedszkoli i ma na celu poprawić jakość odżywiania dzieci w szkołach i przedszkolach. W ramach projektu będziemy prowadzić działania edukacyjne: budować wiedzę i świadomość na temat zdrowego jedzenia wśród dzieci, ich rodziców, nauczycieli i personelu kuchennego. Chcę by jedzenie było lepsze. Na co dzień świeże, sezonowe i lokalne, tradycyjne i nowoczesne za razem, możliwe ekologiczne, choć nie lubię tego słowa. Zdrowe i pyszne. W końcu nie ma nic piękniejszego, niż dzielenie się z bliskimi tym co najlepsze- to właśnie nadaje życiu pełnię smaku.

Sposób przygotowania:

Herbatę zaparzyć 1 litrem wody. Mocno schłodzić. Mandarynki obrać, pokroić na plasterki, dodać poziomki i rozgnieść z brązowym cukrem. Wymieszać z pokruszonym lodem. Zalać herbatą. Podawać z cienkimi plasterkami chrupiącej gruszki.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI