Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Łapanowski: QUINOA Z BRZOSKWINIAMI I SZAŁWIĄ

Składniki:

  • quinoa 200 g
  • brzoskwinie 2 sztuki
  • cukier trzcinowy 2 łyżeczki
  • masło 20 g
  • pestki słonecznika 100 g
  • szałwia kilka listków
  • sok jabłkowy 250 g
  • woda 250 ml

17 sierpnia 2012 Przepisy redakcja

Żyje by jeść, gotuje by żyć. I kocham to co robię. Gotowałem od najmłodszych lat, najpierw w domu, a z biegiem lat w restauracjach. W sumie było ich kilkanaście: miałem przy tym okazję pracować z najlepszymi jakich znam – Kurtem Schellerem, Robertem Sową, Modestem Amaro. To im (choć i wielu innym) zawdzięczam kulinarną wiedzę i pasję. Studiowałem Nauki Polityczne, Socjologię i Bezpieczeństwo Żywności- niecodzienna kombinacja, ale dobrze pokazuje mój stosunek do jedzenia. Dla mnie żywność to coś więcej niż tylko produkt. Kuchnia to coś więcej niż tylko gotowanie. To osobny wymiar, pryzmat, przez który można postrzegać otaczający nas świat. Od kilku lat współpracuję z telewizją TVN: z redakcją Dzień Dobry udało nam się wspólnie zrealizować kilkadziesiąt materiałów poświęconych kuchni; z programem Uwaga! nagrywaliśmy reportaże dotyczące kwestii żywienia w polskich przedszkolach i szkołach. (obecnie pracujemy nad serią dokumentów: o szkolnych stołówkach, sklepikach, o edukacji kulinarnej w Polsce, czy raczej jej braku- szczegółami podzielę się wkrótce) W Kuchni TV prowadzę Ł’apetyt i Ł`apetyt II – moje autorskie programy o tradycji i nowoczesności w kuchni, ale przede wszystkim o dobrych produktach. W kwietniu 2012 roku prowadziłem Warsztaty smaku Kuchni+. Można mnie było usłyszeć w radiu TOK.FM, gdzie współprowadziłem audycje o tematyce kulinarnej. O gotowaniu najczęściej opowiadam, ale też czasem piszę: na łamach Food Service`u, Przeglądu Gastronomicznego, News Gastro, Magazynu Kuchnia, serwisu Ugotuj to!., Shape, blog www.natemat.pl, Slow, Slow Life&Garden, Polskie Radio Czwórka, Food&Friends. Udało mi się wydać dwie ważne książki: pierwsze szlify w tej dziedzinie zdobyłem z grupą eFTe przy pracy nad eFTe Cook Book; okazały się one nieocenione, kiedy wraz z G+J wydawaliśmy moją pierwszą autorską książką- ”Smakuje”. Zawarłem w niej kilkadziesiąt ulubionych przepisów: prostych i pysznych. Przydałby się jeszcze z jedno zdanie o tej książce ale nie mam pomysłu.Grzesiek wspominał też o projekcie kiełbasianym który robi z Hedrichiem. Pokazywał mi wstępny scenariusz książki, ale nie wiem czy nadal się w to angażuje czy nie. Na co dzień zajmuję się prowadzeniem pokazów kulinarnych i warsztatów dla dzieci , młodzieży i dorosłych. Oprócz tego … Miałem okazję współpracować z wieloma czołowymi firmami na rynku gastronomicznym i spożywczym: we współpracy z Sante realizujemy projekty edukacyjne; ze Swedeponic promujemy świeże zioła i pyszne jedzenie; A wciąż mam Ł’apetyt na więcej! Mój/nasz najnowszy projekt to spełnienie moich marzeń: „Szkoła na widelcu” skierowana jest do szkół i przedszkoli i ma na celu poprawić jakość odżywiania dzieci w szkołach i przedszkolach. W ramach projektu będziemy prowadzić działania edukacyjne: budować wiedzę i świadomość na temat zdrowego jedzenia wśród dzieci, ich rodziców, nauczycieli i personelu kuchennego. Chcę by jedzenie było lepsze. Na co dzień świeże, sezonowe i lokalne, tradycyjne i nowoczesne za razem, możliwe ekologiczne, choć nie lubię tego słowa. Zdrowe i pyszne. W końcu nie ma nic piękniejszego, niż dzielenie się z bliskimi tym co najlepsze- to właśnie nadaje życiu pełnię smaku.  


Sposób przygotowania:

Wodę zagotować z sokiem jabłkowym. Wrzucić opłukana wcześniej quinoę, delikatnie zamieszać i gotować kilka minut pod przykryciem. Następnie odkryć i gotować do całkowitego odparowania płynów, delikatnie mieszając. Brzoskwinie umyć, pozbawić pestki, pokroić na plasterki. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić do niego kilka listków świeżej szałwi i brzoskwinie. Przesmażyć je delikatnie. Dodać brązowy cukier i smażyć aż się delikatnie skarmelizują. Brzoskwinie i szałwię ułożyć na quinoi, polać sosem który wytworzy się w trakcie smażenia, obsypać prażonymi pestkami słonecznika.    

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI