Lekkie penne z anchois, piniolami i bazylią

123rf.com

Jednym z głównych dań, które kojarzymy z kuchnią włoską, są oczywiście makarony – zawsze najwyższej jakości i z najlepszymi dodatkami.
Jedzenie to niezwykle ważna i chętnie celebrowana część kultury Włoch. Kulinaria tego kraju pachną przede wszystkim świeżymi ziołami: bazylią i oregano. Aby poczuć włoskość wszystkimi zmysłami sprawmy sobie mini ogródek we własnej kuchni – jego orzeźwiająca woń będzie obecna w całym mieszkaniu. Włoskie potrawy są proste, do ich przygotowania używa się najwyższej jakości składników. Oto sprawdzony przepis na lekkie penne.

reklama

Składniki

makaron Malma Penne Rigate N 14
5 filecików anchois
Pęczek bazylii
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
25 g orzeszków pinii
1/2 pomarańcy
25 g rodzynek
1/2 cytryny
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli 8 minut. Dzięki mące Amber Durum, z której tworzone są makarony Malmy, penne będzie miało idealną twardość oraz sprężystość. Na patelnię wlewamy oliwę uzyskaną z anchois i wrzucamy fileciki. Przesmażamy je, a następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek. Potem dodajemy orzeszki pinii, rodzynki i łączymy wszystko z przygotowanym wcześniej makaronem. Całość mieszamy – wysoka jakość makaronu od Malmy gwarantuje nam idealne połączenie się wszystkich składników. Na koniec dorzucamy skórkę otartą z cytrusów oraz sok z połowy cytryny, aby uzyskać lekko kwaskowaty i świeży smak potrawy. Całość przekładamy na talerz i posypujemy listkami bazylii. Smacznego!