Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Lekko i zdrowo na wiosnę: ratatouille

Składniki:

1 bakłażan,
1 cukinia,
2 duże pomidory,
½ papryki zielonej,
½ papryki żółtej,
½ papryki czerwonej,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
½ łyżeczki tymianku, rozmarynu, cząbru,
1 liść laurowy,
1 łyżka oliwy,
sól, pieprz.

12 kwietnia 2016 Przepisy redakcja
fot.123rf
Wraz z pojawieniem się nowalijek, świeżych ziół i owoców pomysły na smaczne dania stają się nieograniczone. Wiosną łatwiej o zdrowe i lekkie menu, które dodatkowo zachwyca kolorami oraz smakiem. Aby w pełni wykorzystać najlepsze właściwości produktów i powrócić do dobrej formy, warto skorzystać z przepisów polecanych przez dietetyka.

W najnowszej wersji piramidy żywienia, ogłoszonej w tym roku przez Instytut Żywności i Żywienia, podstawę naszego codziennego menu powinny stanowić warzywa – różnokolorowe, a najlepiej zielone – oraz owoce. – Przekonanie, że każdego dnia na obiad powinniśmy zjeść kawałek mięsa zdecydowanie nie jest aktualne. Dania warzywne to doskonały sposób na uzupełnienie witamin, składników mineralnych i flawonoidów. Przykładem na zdrowe oraz smaczne podanie warzyw jest, zaczerpnięte z kuchni francuskiej danie – ratatouille – poleca dietetyk z Naturhouse

Sposób przygotowania:

Bakłażana oczyścić, pokroić w dużą kostkę, oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Następnie opłukać. Papryki bez gniazd nasiennych pokroić w paski, a cukinię w grubą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Rozgrzać w rondlu oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać pomidory i smażyć ok. 5 minut. Włożyć paprykę, bakłażana, cukinię, czosnek i liść laurowy. Podlać odrobiną wody, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Posypać natką.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI