Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Letnia sałatka z kaszy kuskus

Składniki:

  • Składniki sałatki:
  • Kasza kuskus 1 szklanka
  • Ogórek zielony 1 szt.
  • Ser feta 100 g
  • Orzechy włoskie
  • Pietruszka do ozdoby
  • Składniki dresingu:
  • Olej rzepakowy – Quicker
  • Cytryna
  • Sól i pieprz
  • Cukier

10 lipca 2014 Przepisy redakcja
W połączeniu z letnimi warzywami i odpowiednim dresingiem sałatka z kaszki kuskus świetnie sprawdzi się jako lunch w upalne dni, jako dodatek do grilla, a także jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzącą wodą ponad poziom kaszy, całość odstawiamy na moment, aż kasza wchłonie całą wodę (możemy kaszę odrobinę posolić).
  2. Ogórek myjemy i kroimy w cienkie plasterki, a ser feta w drobną kostkę.
  3. Orzechy włoskie po sparzeniu i obraniu ze skorupki posiekaj na drobniejsze cząstki.
  4. W osobnym naczyniu przygotuj dresing: 3 łyżki oleju rzepakowego, do tego kilka kropli soku z cytryny, sól, pieprz oraz szczypta cukru.
  5. Wszystkie składniki wraz z ostudzoną kaszą wrzuć do jednej miski i dokładnie wymieszaj, polej dresingiem i ponownie wymieszaj.
  6. Na górę możesz położyć kilka orzechów włoskich i listków pietruszki do ozdoby .

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI