Przepis na zupę owocową z makaronem w kształcie gwiazdek to świetny pomysł zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację.
Dzienne dawka owoców, której potrzebuje organizm, to około 2-3 porcji. Nie musimy ich jeść na surowo, dla urozmaicenia możemy przygotować z nich pyszne dania. Przepis przygotował szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka.
Składniki
ulubione świeże owoce (porzeczka, wiśnie, truskawka, malina itp.) - 1kg
cukier do smaku
woda - 1l
słodka śmietana – 150 ml
Międzybrodzki makaron w kształcie gwiazdki – 250 g
mąka – 1 łyżka
Sposób przygotowania
Owoce gotujemy w wodzie. Całość doprawiamy cukrem do smaku, a następnie dodajemy słodką śmietanę. Gotujemy makaron, odcedzamy, a później hartujemy go w zimnej wodzie. Wszystkie składniki łączymy z zupą owocową. Podajemy według uznania na ciepło bądź na zimno.