1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Libański kurczak z ciecierzycą i z ryżem

123rf.com
123rf.com
Kuchnia libańska jest esencją całej kuchni bliskowschodniej. Jej niepowtarzalny smak zawdzięczamy przede wszystkim wyjątkowym ziołom i orientalnym sosom.

W kuchni libańskiej bardzo duże znaczenie odgrywają przystawki, podawane na zimno oraz na ciepło, np. tahina, pasta z cieciorki, czy pasta bakłażana. Oto tradycyjny przepis, który z pewnością warto wypróbować.

Składniki
50 g masła (najlepiej klarowanego) filet z piersi kurczaka pokrojony w kawałki 1 drobno pokrojona cebula 1 drobno pokrojona papryczka chilli 1 szklanka białego ryżu (200g) 2 łyżki wiórków kokosowych ¾ mleczka kokosowego 1 łyżka tymianku 400 g ciecierzycy (np. gotowanej marki Jasmeen) 1/2 łyżeczki kurkumy 400 ml bulionu drobiowego drobno posiekany szczypiorek
Sposób przygotowania
Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojony filet z piersi kurczaka i podsmażamy przez 5 minut. W tym samym czasie przygotowujemy bulion. Następnie do fileta dodajemy cebulę, papryczkę chili oraz ugotowany ryż i dusimy przez około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy wiórki kokosowe, tymianek, cieciorkę oraz mleczko kokosowe. Połowę przygotowanego bulionu przelewamy na patelnię. Mieszając , co jakiś czas dolewamy resztę bulionu, gotujemy przez 20 minut. Na koniec dodajemy kurkumę dla koloru i posypujemy szczypiorkiem dla smaku.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze