Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Liczi z bananami w mleczku kokosowym

Składniki:

2 puszki mleczka kokosowego
20 g cukru trzcinowego
1 puszka liczi (np. marki Sandra)
3 pomarańcze
5 bananów
100 g orzechów arachidowych
4 gałązki świeżej mięty
sól morska

24 sierpnia 2016 Przepisy redakcja
123rf.com
Liczi to egzotyczna roślina, która nazywana jest także chińską śliwką lub przerośniętą truskawką. Pod jej różową skorupką kryje się słodko-kwaśny, miękki i aksamitny miąższ.

Sezon na liczi obejmuje miesiące zimowe, wiosną i latem można sięgnąć po owoce z puszki i przygotować pyszny orzeźwiający deser.  Oto przepis.


Sposób przygotowania:

Do małego garnka wlewamy mleczko kokosowe i mieszamy cały czas, aż do zagotowania. Następnie dodajemy do niego cukier oraz szczyptę soli i gotujemy około 20 minut, do momentu aż mleczko lekko zgęstnieje. W tym czasie odsączamy liczi i kroimy je na połówki, a banany w grube plastry. Owoce dodajemy do mleczka kokosowego, a następnie przelewamy do pucharków deserowych. Na wierzchu układamy orzechy arachidowe, listki mięty i pokrojone pomarańcze. Przed podaniem wkładamy do lodówki na około 20 minut.

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI