Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Bogdan Biały
15 kwietnia 2011 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały

Liście babki w cieście z makiem

Składniki na 4 porcje: 2 jajka; 1 łyżka mąki amarantusowej; 2 łyżki mąki orkiszowej; 1 łyżka tapioki; 2–3 łyżki wody mineralnej gazowanej; kilkanaście listków babki lancetowatej; 1 łyżka maku; 1 szklanka oleju rzepakowego do smażenia; 1 łyżka cukru pudru. (Czas przygotowania: 35 min)

Z mąki amarantusowej, orkiszowej, tapioki, jaj i wody mineralnej przygotować ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Olej rzepakowy wlać do małego wysokiego garnuszka i rozgrzać.

Liście babki związać, tworząc „obwarzanek”, następnie zanurzać w cieście i wykładać na dno garnuszka.

Smażyć w głębokim tłuszczu, przewracając drewnianą łyżką. Po wyłożeniu na papierowy ręcznik, oprószyć makiem i cukrem pudrem.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI