Liście babki w cieście z makiem

Bogdan Biały

Składniki na 4 porcje:
2 jajka; 1 łyżka mąki amarantusowej; 2 łyżki mąki orkiszowej; 1 łyżka tapioki; 2–3 łyżki wody mineralnej gazowanej; kilkanaście listków babki lancetowatej; 1 łyżka maku; 1 szklanka oleju rzepakowego do smażenia; 1 łyżka cukru pudru.
(Czas przygotowania: 35 min)

reklama

Z mąki amarantusowej, orkiszowej, tapioki, jaj i wody mineralnej przygotować ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Olej rzepakowy wlać do małego wysokiego garnuszka i rozgrzać.

Liście babki związać, tworząc „obwarzanek”, następnie zanurzać w cieście i wykładać na dno garnuszka.

Smażyć w głębokim tłuszczu, przewracając drewnianą łyżką. Po wyłożeniu na papierowy ręcznik, oprószyć makiem i cukrem pudrem.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu SENS

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »