1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Lizaki z kurczaka w pikantnym sosie

Składniki
  • Pałki z kurczaka 6 sztuk
  • Sos sojowy 50 g
  • Miód 50 g
  • Ostry sos chili 50 g
  • Rum 50 g
  • Brązowy cukier 30 g
  • Ketchup 100 g
  • Papryka chili świeża 1 szt
  • Imbir marynowany 20 g
  • Czosnek świeży 10 g
  • Cebula czerwona 50 g
  • Pasta z czerwonego curry 20 g
Sposób przygotowania
Pałki z kurczaka umyj. Przygotuj marynatę z sosu sojowego, miodu, sosu chili, rumu i brązowego cukru. Pałki z kurczaka zamarynuj na minimum 4 godziny. Paprykę chili umyj i rozrobnij, czosnek rozgnieć, cebulę czerwoną pokrój w drobną kostkę. Wszystkie rozdrobnione składniki połącz z ketchupem, pastą z czerwonego curry i imbirem. Zamarynowane pałki grilluj na wolnym ogniu lub piecz w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 185 C aż do uzyskania złocistego koloru. Podawaj z paluszkami kminkowymi z ciasta drozdżowego.
Podsumowanie przepisu
Autorem przepisu jest Piotr Lisiewski z wrocławskiego Radisson Blu

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze