Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Łosoś pieczony pod szpinakową pierzynką za kuchennymi drzwiami

Składniki:

  • płat łososia lub cztery kawałki bez ości
  • świeży szpinak 250 g
  • oliwa 100 ml
  • płatki migdałów 100 g
  • parmezan 100 g
  • sok cytrynowy 1 łyżka
  • czosnku ząbek
  • sól i pieprz do smaku
  • cytryna pokrojona w plastry
  • oliwa do skropienia ryby 1 łyżka
  • świeży koper do podania

15 lutego 2015 Przepisy Anna Kamińska
Mój ogród otrząsnął się z resztek śniegu i odsłonił zielone wspomnienie trawy. Zrobiło się optymistycznie i nieco pogodniej. Coraz częściej słyszę ptasi świergot i wyglądam klucza gęsi. J. mi dzisiaj doniósł, że internet informuje o pierwszych w tym roku bocianach w Polsce! Pomyślałam, że czas zabrać się za siebie i wysmuklić wygląd. Zjadłam więc dwa czwartkotłustowe pączki jako pożegnanie zimowego rozpasania. Z szafki wyciągnęłam kaszę jaglaną i zakupiłam torbę szpinaku. Na stoisku rybnym zażądałam dużego płata łososia. Poczułam się uzbrojona w przedwiosenny detoks. Uff!

Łosoś pieczony pod szpinakową pierzynką


Sposób przygotowania:

  • Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wkładamy do miski i obkładamy plastrami cytryny.
  • Szpinak, oliwę, migdały, czosnek przekładamy do kielicha blendera i miksujemy.
  • Dodajemy starty parmezan i mieszamy łyżką. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.
  • Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Układamy kawałki łososia lub cały płat, smarujemy szpinakowym pesto i skrapiamy oliwą. Obok układamy plastry cytryny.
  • Zapiekamy przez 30 - 40 minut.
  • Posypujemy solą i pieprzem. Dekorujemy koprem.


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI