Łosoś w sosie pieprzowym

Bogdan Biały

Składniki na 6 porcji: 6 dzwonek łososia, 1,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, sok z 2 cytryn. Na sos: 3 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu, 9 łyżek śmietany 18%, 6 łyżeczek oliwy, 1/3 łyżeczki soli.
Czas przygotowania: 40 min

reklama

Umyte i oczyszczone dzwonka z łososia posolić, skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem kajeńskim i odstawić na godzinę do lodówki.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i piec łososia ok. 20 min.

Przygotować sos: marynowany pieprz lekko podsmażyć na oliwie, dodać śmietanę, posolić i zagotować.

Podawać rybę z sosem.

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »