Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Majonez sojowy bez jajek

Składniki:

150 ml mleka sojowego, niesłodzonego

1½ łyżeczki octu winnego

2 łyżeczki musztardy

około 300 ml delikatnego oleju

1 łyżka płatków drożdżowych

odrobina czarnej soli kala namak

sól i pieprz

10 kwietnia 2017 Przepisy redakcja
fot.123rf
Przepisy na wegańskie dania wielkanocne od Eryka Wałkowicza (erVegan), w ramach warsztatów kulinarnych z marką BRAUN.

Sposób przygotowania:

  1. Przed przystąpieniem do odmierzania przypraw, do odmierzonego mleka dodaj ocet i porządnie wymieszaj.
  2. Poodmierzaj resztę składników, mleko z octem umieść w kielichu blendera (bądź wąskim i wysokim plastikowym naczyniu blendera ręcznego), dodaj płatki drożdżowe oraz musztardę. Wszystko miksuj przez minutę, aż się napowietrzy.
  3. Dodawaj powoli olej, najlepiej lejąc go wprost do kielicha malutkim strumykiem. Dodanie oleju w 3–4, ale małych turach powinno dać taki sam rezultat. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
  4. Majonez gotowy! Możesz podać go jako dressing do sałatki lub sos do burgera. Smacznego!
Przechowuj go w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce.

Podsumowanie

Przepis pochodzi z materiałów prasowych Wielkanoc z Rodziną Braun. Eryk Wałkowicz – autor bloga erVegan.com. Na swoim blogu i w książce kulinarnej „Kuchnia roślinna dla każdego” udowadnia, że weganizm nie jest nudny, biszkopt bez jajek również da się upiec, a dieta roślinna jest w pełni odpowiednia dla naszego zdrowia i może przynieść wiele korzyści, nie tylko zdrowotnych. Zamienia on fasolę w mocno czekoladowe brownie, marchewkę w pasztet, a dzięki dietetycznemu wykształceniu obala popularne mity na temat wegetarianizmu.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI