Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Marmolada pomarańczowo – pomidorowa

Bogdan Biały
31 sierpnia 2010 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały
Składniki na 4 porcje: 3 pomarańcze, kilogram pomidorów, po 300 g brązowego cukru i cukru muscovado, łyżka drobno posiekanego korzenia imbiru, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 2 łyżeczki pomarańczówki lub rumu, 2–3 łyżki płatków migdałowych. Czas przygotowania: 45 min

Pomidory i pomarańcze sparzyć we wrzątku. Pomidory obrać ze skórki i pokroić na nieduże kawałki. Pomarańcze również obrać ze skórki i pokroić w plastry lub półplastry (skórkę można ususzyć do wypieków). Do rondla lub na dużą patelnię wlać 2 łyżki wody, wrzucić pomidory i pomarańcze, rozgotować (około 30 minut), mieszając. Dodać dwa rodzaje cukru, płatki migdałowe, imbir, cynamon, kardamon i smażyć około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy marmolada zacznie gęstnieć, dodać alkohol, a następnie włożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić suchą zakrętką, odwrócić do góry dnem i przykryć ciepłym ręcznikiem. Pozostawić na noc w kuchni. Jeśli chcemy zjeść marmoladę w ciągu 3–4 dni po smażeniu, wystarczy wyłożyć ją do miseczki i przechowywać w lodówce.


Uwaga konkurs! Przywróć młody wygląd na dłużej – wygraj zabieg preparatem Facetem w klinice Estetica Nova!

Atrakcyjna, młodo wyglądająca twarz to pragnienie większości z nas. Szeroki wybór oferty zabiegów anti-aging sprawia, że coraz więcej kobiet korzysta z możliwości niechirurgicznego poprawienia urody, ...

Konkurs z okazji Dnia Matki: Ministerstwo Dobrego Mydła

Każdego dnia, kiedy otwieramy naszą małą pracownię, myślimy nie tylko o tym, co danego dnia mamy do zrobienia, ale i o produktach, które jeszcze nie ...

KONKURS Quiosque „Podziękuj Mamie”

Maj to jeden z najpiękniejszych miesięcy w roku. Wszystko wokół budzi się do życia i rozkwita. W tym czasie jest także wyjątkowe święto - ...
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI