Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Marmolada pomarańczowo – pomidorowa

Bogdan Biały
31 sierpnia 2010 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały
Składniki na 4 porcje: 3 pomarańcze, kilogram pomidorów, po 300 g brązowego cukru i cukru muscovado, łyżka drobno posiekanego korzenia imbiru, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 2 łyżeczki pomarańczówki lub rumu, 2–3 łyżki płatków migdałowych. Czas przygotowania: 45 min

Pomidory i pomarańcze sparzyć we wrzątku. Pomidory obrać ze skórki i pokroić na nieduże kawałki. Pomarańcze również obrać ze skórki i pokroić w plastry lub półplastry (skórkę można ususzyć do wypieków). Do rondla lub na dużą patelnię wlać 2 łyżki wody, wrzucić pomidory i pomarańcze, rozgotować (około 30 minut), mieszając. Dodać dwa rodzaje cukru, płatki migdałowe, imbir, cynamon, kardamon i smażyć około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy marmolada zacznie gęstnieć, dodać alkohol, a następnie włożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić suchą zakrętką, odwrócić do góry dnem i przykryć ciepłym ręcznikiem. Pozostawić na noc w kuchni. Jeśli chcemy zjeść marmoladę w ciągu 3–4 dni po smażeniu, wystarczy wyłożyć ją do miseczki i przechowywać w lodówce.


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI