Masło migdałowe: doskonała przekąska dla dziecka

fot.123rf

Zależy Ci, żeby dziecko dobrze się odżywiało? Jak o to zadbać, jeśli nie mamy dużo czasu na przygotowywanie posiłków? Co zrobić, gdy dziecko jest wybredne? Sprawdzonym pomysłem może okazać się masło migdałowe. Jest nie tylko szybkie i łatwe w przygotowaniu, ale posiada też wyjątkowe walory smakowe i zdrowotne.

Składniki na ok. 300 ml:

  • 400 g migdałów blanszowanych (mogą być płatki migdałowe)
  • sól do smaku
  • miód do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Migdały upraż na patelni, aż zaczną ładnie pachnieć.
  2. Przełóż na talerz i ostudź.
  3. Migdały przełóż do blendera albo malaksera i miksuj do uzyskania jednolitej masy o konsystencji masła (uwaga: może to zająć kilka minut, z migdałów musi wytrącić się olej).
  4. Dodaj szczyptę soli i łyżeczkę miodu, zmiksuj ponownie i przełóż do słoika.
  5. Przechowuj w słoiku w temp. pokojowej. Zużyj w ciągu miesiąca.

Masło nie tylko musi być używane do chleba. Smakuje doskonale jako dodatek do jabłka lub surowych warzyw.

Przepis: Little Chef

Uwaga: jeśli niektóre migdały przypalą się na patelni, należy je odrzucić, aby nie psuły smaku masła.

Warto zaopatrzyć się też w dobry blender (ze względu na długi czas miksowania), który posiada zabezpieczenie przed przegrzaniem (np. z małego AGD Braun – MultiQuick 9)