Zależy Ci, żeby dziecko dobrze się odżywiało? Jak o to zadbać, jeśli nie mamy dużo czasu na przygotowywanie posiłków? Co zrobić, gdy dziecko jest wybredne? Sprawdzonym pomysłem może okazać się masło migdałowe.
Jest nie tylko szybkie i łatwe w przygotowaniu, ale posiada też wyjątkowe walory smakowe i zdrowotne.
Składniki na ok. 300 ml:
- 400 g migdałów blanszowanych (mogą być płatki migdałowe)
- sól do smaku
- miód do smaku
Sposób przygotowania:
- Migdały upraż na patelni, aż zaczną ładnie pachnieć.
- Przełóż na talerz i ostudź.
- Migdały przełóż do blendera albo malaksera i miksuj do uzyskania jednolitej masy o konsystencji masła (uwaga: może to zająć kilka minut, z migdałów musi wytrącić się olej).
- Dodaj szczyptę soli i łyżeczkę miodu, zmiksuj ponownie i przełóż do słoika.
- Przechowuj w słoiku w temp. pokojowej. Zużyj w ciągu miesiąca.
Masło nie tylko musi być używane do chleba. Smakuje doskonale jako dodatek do jabłka lub surowych warzyw.
Przepis: Little Chef
Uwaga: jeśli niektóre migdały przypalą się na patelni, należy je odrzucić, aby nie psuły smaku masła.
Warto zaopatrzyć się też w dobry blender (ze względu na długi czas miksowania), który posiada zabezpieczenie przed przegrzaniem (np. z małego AGD Braun - MultiQuick 9)