Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Mazurek daktylowy

Składniki:

Ciasto kruche:

1 ½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

Niepełna 1 szklanka zimnego oleju kokosowego

4 łyżki zimnej wody

¼ szklanki cukru pudru

szczypta soli

Ciasto bez pieczenia:

200g migdałów

100g orzechów laskowych

150g suszonych daktyli

Krem daktylowy:

1 ½ szklanki suszonych daktyli, namoczonych w wodzie

½ szklanki masła orzechowego

½ szklanki orzechów laskowych

½ szklanki migdałów

szczypta soli 12

10 kwietnia 2017 Przepisy redakcja
Przepisy na wegańskie dania wielkanocne od Eryka Wałkowicza (erVegan), w ramach warsztatów kulinarnych z marką BRAUN.

Krem daktylowy

  1. Namoczone daktyle, bez wody, zmiksuj blenderem na gładką masę z masłem orzechowym. W trakcie blendowania dodawaj pozostałą wodę z moczenia, aż krem uzyska odpowiednią konsystencję. Dopraw go szczyptą soli.
  2. Krem daktylowy rozsmaruj na cieście, a posiekane orzechy laskowe i migdały rozsyp równomiernie po całym cieście. Smacznego!

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto dokładnie połącz na stolnicy lub w naczyniu malaksera. Następnie uformuj z ciasta kulę i owiń folią, a następnie odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Po tym czasie podziel ciasto na dwie równe części i każdą z nich rozwałkuj do wymiarów formy. Przełóż je delikatnie do foremek, nakłuj całą powierzchnię ciasta widelcem i przełóż do nagrzanego piekarnika do 180°C. Piecz przez około 17 minut, aż ciasto będzie lekko zarumienione.
  3. Po schłodzeniu ciasta nadają się do dekorowania.
Składniki na ciasto bez pieczenia należy zmielić w małym malakserze (orzechy) i połączyć ze zblendowanymi daktylami. Na gotowym cieście rozsmaruj krem kajmakowy (daktylowy).

Podsumowanie

Przepis pochodzi z materiałów prasowych Wielkanoc z Rodziną Braun. Eryk Wałkowicz – autor bloga erVegan.com. Na swoim blogu i w książce kulinarnej „Kuchnia roślinna dla każdego” udowadnia, że weganizm nie jest nudny, biszkopt bez jajek również da się upiec, a dieta roślinna jest w pełni odpowiednia dla naszego zdrowia i może przynieść wiele korzyści, nie tylko zdrowotnych. Zamienia on fasolę w mocno czekoladowe brownie, marchewkę w pasztet, a dzięki dietetycznemu wykształceniu obala popularne mity na temat wegetarianizmu.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI