Mazurek raw na spodzie z orzechów pekan i śliwki kalifornijskiej

California Prune Board

Podążając za modą na zdrowe odżywianie, konsumenci szukają lżejszych, mniej kalorycznych propozycji na wielkanocne dania. Przygotowując świąteczne słodkości, możemy zainspirować się naturalnymi i surowymi produktami, tworząc zdrową wariację mazurka.
Określenie Raw coraz częściej pojawia się w kuchni. Przez ten termin rozumiemy produkty, które nie zostały poddane obróbce termicznej. Przykładami takich potraw mogą być ciasta na bazie surowych ziaren i orzechów. Oto przepis przepis Michała Lachura na mazurek bez pieczenia z wegańskim kajmakiem na spodzie z orzechów pekan i śliwki kalifornijskiej. Z pewnością nie jest to tradycyjny przepis kulinarny, ale efekt jest równie smaczny i bez wątpienia warty wypróbowania.

reklama

Składniki

300 g śliwki kalifornijskiej
300 g migdałów ( + kilka sztuk do dekoracji)
2 szczypty soli
skórka z 1 pomarańczy
400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka rodzynek
4 śliwki kalifornijskie
1 łyżka płatków migdałowych

Sposób przygotowania

Migdały i śliwki zmiksować razem z dwiema szczyptami soli oraz skórką z 1 pomarańczy na jednolitą, plastyczną masę. Jeśli masa nie chce się skleić, można dodać 2 łyżki oleju kokosowego lub wody. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód formy. Wstawić do lodówki. Do niewielkiego rondelka wlać mleko kokosowe oraz cukier. Mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje (około 15-20 minut). Zdjąć z palnika, dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Jak kajmak lekko przestygnie wylać masę na przygotowany wcześniej spód i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową, rodzynkami, śliwką kalifornijską oraz płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Termin trwałości – do 7 dni.