Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Mazurek raw na spodzie z orzechów pekan i śliwki kalifornijskiej

Składniki:

300 g śliwki kalifornijskiej
300 g migdałów ( + kilka sztuk do dekoracji)
2 szczypty soli
skórka z 1 pomarańczy
400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka rodzynek
4 śliwki kalifornijskie
1 łyżka płatków migdałowych

13 kwietnia 2017 Przepisy redakcja
California Prune Board
Podążając za modą na zdrowe odżywianie, konsumenci szukają lżejszych, mniej kalorycznych propozycji na wielkanocne dania. Przygotowując świąteczne słodkości, możemy zainspirować się naturalnymi i surowymi produktami, tworząc zdrową wariację mazurka.

Określenie Raw coraz częściej pojawia się w kuchni. Przez ten termin rozumiemy produkty, które nie zostały poddane obróbce termicznej. Przykładami takich potraw mogą być ciasta na bazie surowych ziaren i orzechów.  Oto przepis przepis Michała Lachura na mazurek bez pieczenia z wegańskim kajmakiem na spodzie z orzechów pekan i śliwki kalifornijskiej. Z pewnością nie jest to tradycyjny przepis kulinarny, ale efekt jest równie smaczny i bez wątpienia warty wypróbowania.


Sposób przygotowania:

Migdały i śliwki zmiksować razem z dwiema szczyptami soli oraz skórką z 1 pomarańczy na jednolitą, plastyczną masę. Jeśli masa nie chce się skleić, można dodać 2 łyżki oleju kokosowego lub wody. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód formy. Wstawić do lodówki. Do niewielkiego rondelka wlać mleko kokosowe oraz cukier. Mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje (około 15-20 minut). Zdjąć z palnika, dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Jak kajmak lekko przestygnie wylać masę na przygotowany wcześniej spód i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową, rodzynkami, śliwką kalifornijską oraz płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Termin trwałości - do 7 dni.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI