1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Mazurek z orzechami piniowymi i żurawiną

Mazurek z orzechami piniowymi i żurawiną

Składniki na 6–8 porcji: opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, puszka słodzonego mleka skondensowanego, 400 g świeżej żurawiny, 100 g orzechów piniowych, 150 ml rumu, białko z kurzego jajka. Czas przygotowania: 45 min plus 5 godz. na kajmak|Składniki na 6–8 porcji: opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, puszka słodzonego mleka skondensowanego, 400 g świeżej żurawiny, 100 g orzechów piniowych, 150 ml rumu, białko z kurzego jajka. Czas przygotowania: 45 min plus 5 godz. na kajmak

Opłukaną żurawinę włożyć do rondla, dolać rum, przykryć folią, odłożyć na noc do lodówki. Puszkę mleka włożyć do dużego garnka z wodą i gotować na średnim ogniu około 5 godz., aż zrobi się kajmak. Następnego dnia poddusić żurawinę w rumie przez kilka minut i osączyć.

Ciasto rozmrozić, wyłożyć na blaszkę, dociąć tak, by przykryło jej dno. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym białkiem. Z obciętych skrawków ciasta uformować brzegi, przylepić do ciasta, nożem zrobić wzorek. Dno ciasta nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia.

Na papier położyć garść dużej fasoli, by zapobiec wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Piec 25–30 min w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Ostudzić ciasto, delikatnie wyłożyć kajmak. Na wierzch położyć ostudzoną żurawinę, posypać orzechami piniowymi.

Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze