Medaliony wieprzowe z pomarańczami

600 g schabu bez kości, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, półtorej łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sos, 2 łyżeczki mielonego imbiru, szklanka soku pomarańczowego, łyżka skórki otartej z pomarańczy, łyżka miodu,|600 g schabu bez kości, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, półtorej łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sos, 2 łyżeczki mielonego imbiru, szklanka soku pomarańczowego, łyżka skórki otartej z pomarańczy, łyżka miodu,
Umyte i osuszone mięso pokroić na 4 plastry, lekko zbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące, usmażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym maśle, przełożyć do płaskiego rondla, trzymać w cieple. Na patelnię z masłem dodać pozostałą mąkę, dokładnie wymieszać, dodać imbir, otartą skórkę i sok z pomarańczy, miód i mieszając, zagotować. Wlać do mięsa, przykryć i dusić na małym ogniu 30 minut. Pod koniec duszenia wlać śmietanę. Podawać z kluskami francuskimi, makaronem lub frytkami i zieloną sałatą.

reklama