W menu na sylwestrową noc nie może zabraknąć gorącego dania. Doskonale sprawdza się bigos, który nie tylko łatwo podgrzać, ale i z każdym podgrzewaniem nabiera smaku.
Składniki
70 dkg wołowiny z udźca
70 dkg mięsa z dzika lub jelenia
50 dkg wieprzowiny
50 dkg surowego boczku
30 dkg wędzonego boczku
30 dkg szynki wędzonej domowej
100 ml oleju
4 cebule
szklanka śliwowicy
garść wędzonych śliwek
4 liście laurowe
5 suszonych grzybów
6 moreli
2 szczypty ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu
3 kg kapusty kiszonej
150 ml czerwonego wytrawnego wina
2 l wody
2 łyżki miodu
100 ml oleju lnianego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania
Mięsa pokroić na grube kostki, przesmażyć na oleju, wraz z posiekaną w kostkę cebulą. Gdy cebula się ładnie przyrumieni, dodać śliwowicę i podpalić. Zaczekać, aż alkohol odparuje, a smak zostanie w mięsie. Następnie dodać posiekaną kapustę, grzyby, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz drobno posiekane śliwki i morele. Całość smażyć i często mieszać, żeby bigos się nie przypalił. Dolać wina i gotować bigos na bardzo małym ogniu. gdy wino odparuje do połowy, powoli dolewać wodę. Całość gotować około 4-5 godzin. Po ugotowaniu, bigos wymieszać z miodem, koncentratem oraz olejem lnianym. Jeśli będzie za słodki, dodać soku z kiszonej kapusty. Gotowy bigos najlepszy będzie po 2-3 dniach. Palce lizać!