1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Menu na sylwestra. Bigos Tomasza Jakubiaka

123rf.com
123rf.com
W menu na sylwestrową noc nie może zabraknąć gorącego dania. Doskonale sprawdza się bigos, który nie tylko łatwo podgrzać, ale i z każdym podgrzewaniem nabiera smaku. 

Bigos należy do tradycyjnych dań polskiej kuchni. Choć na przestrzeni wieków przepis na bigos bardzo ewoluował, popularność potrawy nie maleje. Oto przepis na bigos z wędzoną śliwką i śliwowicą według Tomasza Jakubiaka, prowadzącego program „Jakubiak rodzinnie 2” w stacji Kuchnia+.

Składniki
70 dkg wołowiny z udźca 70 dkg mięsa z dzika lub jelenia 50 dkg wieprzowiny 50 dkg surowego boczku 30 dkg wędzonego boczku 30 dkg szynki wędzonej domowej 100 ml oleju 4 cebule szklanka śliwowicy garść wędzonych śliwek 4 liście laurowe 5 suszonych grzybów 6 moreli 2 szczypty ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu 3 kg kapusty kiszonej 150 ml czerwonego wytrawnego wina 2 l wody 2 łyżki miodu 100 ml oleju lnianego 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania
Mięsa pokroić na grube kostki, przesmażyć na oleju, wraz z posiekaną w kostkę cebulą. Gdy cebula się ładnie przyrumieni, dodać śliwowicę i podpalić.  Zaczekać, aż alkohol odparuje, a smak zostanie w mięsie. Następnie dodać posiekaną kapustę, grzyby, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz drobno posiekane śliwki i morele. Całość smażyć i często mieszać, żeby bigos się nie przypalił.  Dolać wina i gotować bigos na bardzo małym ogniu. gdy wino odparuje do połowy, powoli dolewać wodę. Całość gotować około 4-5 godzin. Po ugotowaniu, bigos wymieszać z miodem, koncentratem oraz olejem lnianym. Jeśli będzie za słodki, dodać soku z kiszonej kapusty. Gotowy bigos najlepszy będzie po 2-3 dniach. Palce lizać!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze