1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Minibabeczki z czekoladą

Składniki
  • miękkie masło 125 gr
  • cukier 80 g
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • jajka 2 sztuki
  • chudy jogurt 50 gr
  • mąka 100 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • suszone żurawiny 80 g
  • wiórki czekoladowe 40 g
  • cukier puder 250 g
  • nektar żurawinowy 5-6 łyżek
  • kilka suszonych żurawin
  • opcjonalnie cukrowe ozdoby spożywcze
Sposób przygotowania
  1. Mieszamy miękkie masło, stopniowo dodając cukier, cukier waniliowy, jajka i jogurt. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej, następnie dodajemy żurawinę amerykańską oraz wiórki czekoladowe.
  2. Przygotowanym ciastem wypełniamy formy do babeczek (przekrój 7 cm, najlepiej silikonowe) i wkładamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika (piekarnik gazowy: poziom 2-3/ termoobieg: 160 °C) i pieczemy 25-30 Minut. Wyjmujemy babeczki i pozostawiamy jeszcze na 10 minut w foremkach.
  3. Cukier puder mieszamy z nektarem żurawinowym do uzyskania polewy. Gotową polewą smarujemy babeczki, a następnie dekorujemy suszoną żurawiną amerykańską i ewentualnie ozdobami.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze