Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Minipizze kukurydziane


Bogdan Biały
Składniki na 4 minipizze: Ciasto: 50 g mąki orkiszowej, 150 g mąki kukurydzianej, około 70 ml ciepłej wody, 30 ml ciepłego mleka, 15 g drożdży, łyżeczka cukru, łyżka oliwy, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/4 łyżeczki soli, 40 g startego żółtego sera, 1 i 1/2 łyżki domowego sosu pomidorowego (receptura w przepisie „Minipizza z zupą cebulową”). Farsz: 4 boczniaki, cebula, 2 plastry łososia, łyżka dużego kawioru, 1/5 żółtej papryki, plasterek ananasa z puszki, 1/2 łyżeczki oregano. Czas przygotowania: 65 min

Wlać ciepłe mleko do miski, dodać łyżkę mąki orkiszowej, łyżeczkę cukru i drożdże. Wymieszać, przykryć serwetką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski wsypać 2 rodzaje przesianej mąki, dodać oliwę, sól, powoli wlewać wodę, zaczyn i wyrabiać ciasto 15–20 minut. Gdy będzie już elastyczne, włożyć do miski, oprószyć mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić je na 4 kulki, każdą rozpłaszczyć w rękach i wyłożyć dno foremek do tartaletek.

Posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć wybranymi dodatkami: serem, uprzednio podduszonymi boczniakami z cebulą lub plastrem łososia i kawiorem albo ananasem i drobno pokrojoną żółtą papryką. Wszystkie posypać szczyptą oregano i odstawić, by ciasto trochę wyrosło.

Piec 15–20 minut w temperaturze 180 stopni C. Ciasto może wyrastać w piekarniku nagrzanym do 40–50 stopni C, następnie trzeba zwiększyć temperaturę do 180 stopni C.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!




Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI