Miniserniczki na spodzie z musli

123rf.com

Jak szybko zrobić deser? Oto przepis na sernik na spodzie z musli z miodem.
Pamiętajmy, by do przyrządzania domowych dań używać składników dobrej jakości. W ten sposób zapewniamy sobie odżywianie dla zdrowia, a nie tylko spożywanie „pustych” kalorii.

reklama

Składniki

250 g Musli Chrupiącego BA! 5 ziaren z miodem
150 g miękkiego masła
300 ml śmietanki kremówki 36%
2 łyżki żelatyny
50 ml gorącej wody
300 g twarogu do sernika
70 g cukru pudru
100 ml soku z pomarańczy
100 g moreli całych owoców Bakalland
75 g migdałów w płatkach Bakalland

Sposób przygotowania

Miksujemy musli z miękkim masłem. Przekładamy masę do foremek na muffinki, dobrze dociskając ją do dna. Wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie. Ubijamy śmietankę. Ser miksujemy z cukrem pudrem, a następnie mieszamy z ubitą śmietaną. Do masy serowej dodajemy powoli ciepłą żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy. Suszone morele zalewamy ciepłym sokiem pomarańczowym i lekko podgrzewamy, aż zmiękną, następnie blendujemy. Przekładamy masę serową do formy i kładziemy morele oraz delikatnie polewamy powstałym sosem pomarańczowym. Sernik wkładamy do lodówki, by stężał. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów.